Další vlna covidu na obzoru. Válek prosí: Jděte se očkovat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Další vlna covidu na obzoru. Válek prosí: Jděte se očkovat!

Ministr zdravotnictví Válek
Ministr zdravotnictví Válek (Úřad vlády ČR)

Ministerstvo zdravotnictví varuje: covid může znovu udeřit! Aby byly jeho dopady co nejmenší, spouští rezort nejen informační kampaň, ale také další registraci k očkování.

Začátkem února bylo v Česku – jen podle vykázaných testů – nakažených covidem v jeden den 372 tisíc lidí. Nyní se zdá, že už je taková doba pryč. Jak ale včera upozornil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (62, TOP 09), zima se blíží. Dušuje se ale, že na další vlnu je rezort připravený. 

Registr jede

Ministerstvo o půlnoci na dnešek tak spustilo registraci k očkování čtvrtou dávkou. Vakcínu Válek doporučuje zejména lidem nad 60 let a také chronicky nemocným či každému, kdo má sníženou imunitu. „Covid-19 je stále mezi námi a je nebezpečný,“ varuje ministr. Na přeočkování pak může jít každý, komu už bylo 18 let a to nejdříve čtyři měsíce po předchozí dávce. „Na datech vidíme, že očkování chrání proti těžkému průběhu onemocnění covidu,“ připomněl včera před novináři náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (38, Piráti).

Žádná tvrdá opatření 

I když už teď je podle ministerstva jasné, že podzimní vlna přijde, Válek návrt nejtvrdších opatření neplánuje. „Rozhodně nebudeme zavádět žádná drakonická opatření, protože se ukázalo, že neměla žádný velký efekt,“ řekl včera rozhodně ministr Válek. „Představovaly jen velké ztráty pro hospodářství,“ doplnil svůj pohled na měsíce tvrdých lockdownů. Povinné nošení roušek či respirátorů ale nevyloučil.

Zatím je vir na ústupu

Počty nakažených od konce července neustále klesají, jak dokládají statistiky z webu ministerstva zdravotnictví. Ubývá jak pozitivně testovaných, tak i hospitalizovaných. Ve špitálech bylo včera s covidem 808 osob.

Otázky a odpovědi

  • Kdo má na čtvrtou dávku nárok?

Každý člověk nad 18 let, který má alespoň čtyři měsíce od poslední dávky.

  • Komu se doporučuje na ni zajít?

Přeočkovat by se měli lidé nad 60 let, osoby pracující v sociálních službách či ti, kteří mají oslabenou imunitu. Doporučuje se to také lidem po transplantacích či s chronickými onemocněními.

  • V létě jsem prodělal covid. Mám se naočkovat?

Podle odborníků nyní imunitu mají ti, kteří v posledních měsících covid prodělali, a tudíž mohou s očkováním ještě chvíli počkat.

  • Mám raději čekat na upravené vakcíny?

Odborníci doporučují si zajít na současný typ vakcín. Není totiž jisté, kdy se k nám do Česka upravené vakcíny na současné varianty koronaviru dostanou. Imunita z těch stávajících by navíc měla zůstat alespoň dva měsíce.

  • Jaké vakcíny se budou používat?

Mezi nabízenými vakcínami jsou ty od firem Pfizer/BioNTech a Moderna. Pokud si ale lidé budou chtít sami vakcínu vybrat, měli by si nejdřív dopředu ověřit, zda tu, co chtějí, v jejich vybraném očkovacím centru mají.

  • Na jaké webové stránce se zaregistrovat?

Je možné se přihlásit přes portál crs.uzis.cz

  • Kde všude v ČR se mohu naočkovat?

Buď můžete zavolat svému praktickému doktorovi, anebo na jednom z více než 120 očkovacích míst.

Přečtěte si
hejhej
16. 8. 2022 • 14:39

Válek prosí
Covid v různých mutacích tady bude stále , stejně jako virus chřipky. Válek může prosit jak chce, vakcina není řádně prozkoumaná . Kdo by proboha nechal vpravovat do těla několikrát ročně nějaký saj.rat ?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.