Sylva Brožíčková šije střevíce na míru: Hájí barvy ševcovského cechu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Sylva Brožíčková šije střevíce na míru: Hájí barvy ševcovského cechu

„Boty jsou můj život,“ usmívá se Sylva Brožíčková. Foto Aha! – Tonda Tran ...nejstarší kožená bota je stará 5500 let? Archeologové ji našli v Arménii při vykopávkách jeskyně. Délka boty odpovídá dnešní evropské velikosti 37. Není jasné, zda ji nosila žena, nebo muž. Ti tehdy dosahovali menšího vzrůstu. Víte, že... í k u mívá íčková
„Boty jsou můj život,“ usmívá se Sylva Brožíčková. Foto Aha! – Tonda Tran ...nejstarší kožená bota je stará 5500 let? Archeologové ji našli v Arménii při vykopávkách jeskyně. Délka boty odpovídá dnešní evropské velikosti 37. Není jasné, zda ji nosila žena, nebo muž. Ti tehdy dosahovali menšího vzrůstu. Víte, že... í k u mívá íčková (Foto Aha! – Tonda Tran)

V její dílně to voní po kůžích a její výrobky jsou příjemné na omak i na nošení. Sylva Brožíčková (48) z Úval u Prahy, která je jednou z mála ševcových u nás, šije boty na míru. „Vydrží desítky let,“ říká.

Po vyučení v oboru výroby a opravy obuvi se zabývala čistě jen spravováním bot. Tak prý začínají všichni ševci. Poté vyráběla ortopedickou obuv a dlouho také boty, které se staly součástí divadelních kostýmů. To byla prý její srdcovka. „Celou tu dobu jsem ještě bokem dělala na sebe, až do okamžiku, kdy se zaměstnání v obuvnické firmě a vlastní živnost nedaly stíhat,“ vzpomínala Sylva. Zakázek na střevíce, vyrobené na míru, bylo čím dál víc.

Pouze originály

Výroba obuvi se tedy v Úvalech rozjela naplno. „Boty vyrábíme přesně na míru z hovězí kůže a podšívku děláme z vepřovice. Zákazník si vždy sám předem určí střih i styl obuvi nebo nám ukáže fotku vysněného páru.“ Sylviiny boty přitom stojí podobně jako ty průmyslově vyráběné.

Zákazníci čekají na vysněnou obuv až tři měsíce.

Čekačka 3 měsíce

Protože o poctivě ušité boty je mezi lidmi obrovský zájem, zákazníci se musí připravit na to, že je nebudou mít hned. „Lidi čekají zhruba tři měsíce. S kolegyní Kateřinou Dudíkovou (42) se navíc snažíme brát přednostně ty, kteří mají závažnější ortopedické problémy a potřebují obuv přesně na míru, aby měli v čem chodit,“ dodává ševcová.

Nejstarší je cylindrovka

Střevíce vznikají na původních obuvnických mašinách, kterých má Sylva kolem stovky. „Sbírám stroje motorové i manuální a sama si je opravuju.“ Nejstarší kousek, co tu mám, je z roku 1895. Říká se mu cylindrovka, slouží hlavně k opravě bot a je plně funkční,“ usmívá se ševcová.

Lidé si mohou objednat i originální obaly na knížky či peněženky.

Jediná spodkařka

Vyučených ševců je u nás podle Sylvy málo a ještě méně je těch, kteří se řemeslem živí. „Třeba z mé bývalé třídy nedělá ševcovinu kromě mě nikdo, a to nás bylo přes třicet,“ vypočítala obuvnice. Je prý jediná činná ševcová, která se vyučila tzv. spodkařkou. „Svrškařek, co šijí vrchy bot, je víc. Já jsem vyučená na spodky, ale umím oboje,“ říká pyšně.

Víte, že...

...nejstarší kožená bota je stará 5500 let? Archeologové ji našli v Arménii při vykopávkách jeskyně. Délka boty odpovídá dnešní evropské velikosti 37. Není jasné, zda ji nosila žena, nebo muž. Ti tehdy dosahovali menšího vzrůstu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.