Snímek opanoval astronomickou soutěž: POHLÉDNĚTE DO KOČIČÍHO OKA | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Snímek opanoval astronomickou soutěž: POHLÉDNĚTE DO KOČIČÍHO OKA

Kočičí oko je krásné napohled, ve skutečnosti však stále ukrývá mnoho tajemství.
Kočičí oko je krásné napohled, ve skutečnosti však stále ukrývá mnoho tajemství. (Foto Roman Hujer/Astro.cz, ČAS)

Dohlédl až do vzdálené planetární mlhoviny a my můžeme s ním! Snímek tajuplného Kočičího oka ze souhvězdí Draka vynesl Romanu Hujerovi (55) premiérové vítězství v soutěži České astronomické společnosti.

Povoláním IT specialista z Jablonce nad Nisou se focení vesmírných objektů věnuje od roku 2016, lásku k astronomii však získal mnohem dříve. „O vesmír se zajímám již od svého dětství, kdy v roce 1975 probíhal společný sovětsko-americký let Sojuz-Apollo a zároveň v časopisu ABC vycházel komiks Vzpoura mozků,“ prozradil Aha! Roman Hujer.

Kočičí oko je krásné napohled, ve skutečnosti však stále ukrývá mnoho tajemství.

Další cíl NASA

Jen snímání mlhoviny mu zabralo šest nocí v potemnělých Jizerských horách, další hodiny pak snímky upravoval ve specializovaných počítačových programech. Do soutěže Česká astrofotografie měsíce se milovník tajemných zákoutí vesmíru poprvé přihlásil před rokem. A v kole za letošní červen se konečně dočkal vítězství. „Velice mě to potěšilo. Je ale potřeba si klást i další cíle, jako je třeba ocenění Astronomický snímek dne americké NASA,“ poodhalil své další plány Roman Hujer.

Roman Hujer

Víte, že...

...Kočičí oko je od naší planety vzdáleno 3600 světelných let? Jeden světelný rok se přitom rovná vzdálenosti 9,46 bilionu km!

...planetární mlhovina je objekt skládající se z kulové zářící obálky plynů a jistých typů hvězd na konci jejich života? S planetami nic společného nemá.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.