PŘEDPOVĚD POČASÍ: Záplavy, kroupy i vykolejený vlak | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

PŘEDPOVĚD POČASÍ: Záplavy, kroupy i vykolejený vlak

ČESKÝ KRUMLOV Polečnice se při bleskové povodni vylila z koryta. Zalila budovy kolem Chvalšinské ulice.
ČESKÝ KRUMLOV Polečnice se při bleskové povodni vylila z koryta. Zalila budovy kolem Chvalšinské ulice. (﷯Foto Trans Hospital Plus, ČTK/V. Pancer, P. Skřivánek, infografika Aha!)

jako kdyby Česko bouřky v posledních dnech přitahovalo. V noci na včerejšek řádily zejména v jižních Čechách a v okolí Prahy. Padaly stromy, zvedaly se hladiny toků, kroupy ničily střechy. A na Berounsku dokonce narazil vlak do spadlé skály...

„Extrémně silné bouřky přinesly kromě krupobití a silného větru také vysoké srážkové úhrny. Na stanici Ktiš-Tisovka na Českobudějovicku spadlo za 24 hodin 91 mm vody,“ popsala Aha! meteoroložka Dagmar Honsová. Třetí stupeň Není proto divu, že se zvedly hladiny několika řek. Český Krumlov zasáhla dokonce blesková povodeň, z koryta se tam vylila řeka Polečnice.

Třetí povodňový stupeň byl i na Blanici v Bavorově. Hasiči vyjížděli k zatopeným sklepům, popadaným stromům. Moravský Beroun na Olomoucku zasáhly kroupy. Krupobití způsobilo škody za desítky milionů. Skála spadla Společně s hasiči zasahovali záchranáři včera ráno na Berounsku. Mezi Karlštejnem a Zadní Třebaní narazil rychlík do spadlé skály na kolejích. Lokomotiva a první vagon vykolejily. Ve vlaku bylo zhruba 150 lidí. Pět se lehce zranilo, jeden z nich skončil s pohmožděnou krční páteří v nemocnici.

Klid nebude ani dnes

Další studená fronta se přes naše území přežene už dnes. „Bouřky mohou být doprovázené přívalovým deštěm o intenzitě kolem 50 mm, krupobitím a nárazy větru o rychlosti kolem 70 km/h. Vzhledem k nasycení půdy vodou může docházet k přechodným rychlým vzestupům hladin menších toků a potoků,“ upozorňuje Dagmar Honsová.

Jak bude?

Dnes: jasno až polojasno, později zataženo, přeháňky a bouřky. Den 20 až 24 °C, na východě až 35 °C.

Zítra: jasno až polojasno, Noc 8 až 12 °C, na východě až 16 °C, den 21 až 25 °C, na východě až 27 °C.

Neděle: jasno až polojasno. Noc 10 až 14 °C, den 25 až 29 °C.

Pozor na komáry!

Chystáte-li se do přírody, nezapomeňte na repelent. Komáři jsou mimořádně aktivní na většině území Čech a také v některých částech Moravy a Slezska. „Přispěly tomu bohaté srážky, které vytvářejí optimální stanoviště pro komáří larvy, a vhodná vzdušná vlhkost a teplota,“ vysvětlili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu.

Přečtěte si
Jan Kocián
2. 7. 2022 • 13:50

ČHMÚ v pátek varoval oranžovým stupněm výstrahy před 50 mm v bouřkách mnoho okresů (i Prahu), ale jenom na jedné stanici v ČR naměřil ČHMÚ přes 30 mm (úroveň žluté výstrahy) během krátké doby, a to 33 mm. I když je pravda, že vodohospodáři dokázali naměřit přes 50 mm na jedné stanici v republice (v Beskydech). Každopádně množství očekávaných srážek bylo nadhodnocené.

Velikost krup ČHMÚ podcenil, byť se vědělo, že hodnoty CAPE jsou extrémně vysoké.

O večerních bouřkách z Rakouska ČHMÚ věděl, ale díky dlouholetým zkušenostem meteorologové "věděli", že velmi silné bouřky z toho nemohou být. A jak to dopadlo? Jednalo se o velmi silné večerní bouřky na Moravě!

Jan Kocián
2. 7. 2022 • 01:03

"Dnes večer se podle některých modelů chystá bouřkový systém z Rakouska, ale intenzitou už nebude tak výrazný, nejhůř na úrovni žlutého stupně výstrahy," napsal v 11:11 ČHMÚ na Facebooku.

Samozřejmě že úplně blbě.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.