ÚSPORNÝ TARIF NA ENERGIE: Na chaty platit nebude?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

ÚSPORNÝ TARIF NA ENERGIE: Na chaty platit nebude?!

ilustrační foto
ilustrační foto (profimedia)

Vládní pomoc s drahými energiemi pomalu dostává jasnější obrysy. Lidem – podle spotřeby – by stát mohl pomoci s účty až několika tisícovkami.

Vysoké ceny energií drtí domácnosti, a tak Češi vyhlížejí pomoc prostřednictvím úsporného tarifu, který připravuje rezort průmyslu a obchodu. Potřebná novela zákona už je na vládě, ovšem přesné parametry bude kabinet určovat nařízením. „Detaily nad rámec toho, co je v návrhu zákona, zveřejníme ve středu po jednání vlády,“ řekl včera Aha! mluvčí ministerstva Vojtěch Srnka. Podle návrhu domácnosti o příspěvek nebudou muset žádat, automaticky má být uplatněn ve výši záloh či ve faktuře.

Dvojí pomoc

Podle ČT se má tarif týkat domácností, které elektřinou nebo plynem topí. Pokud využívají více zdrojů, např. elektřinu na svícení a plyn na vytápění, získají příspěvek dvakrát. „Domácnost dostane fixní příspěvek na konkrétní tarif, a to, kolik jí ten tarif ze spotřeby pomůže, bude regulovat spotřebou,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (55, za STAN). Podle něj by se pomoc měla pohybovat v řádech tisíců korun a podle prvních náznaků to vypadá, že nepřesáhne desetitisícovou hranici.

Teplárny ne

Příspěvek se podle návrhu nevztahuje na rekreační objekty, na tarify k dobíjení elektromobilů či na firmy. Na úsporný tarif nedosáhnou ani domácnosti, které jsou závislé na dodávkách z tepláren. A to je problém. Podle dat ČSÚ totiž loni teplo z tepláren odebíralo 42,5 procenta českých domácností. V Praze to bylo přes 63 procent, ale i v nejchudších krajích jako Karlovarský, Ústecký či Moravskoslezský, byl tento podíl nadpoloviční. Podle Síkely se hledá řešení, jak i těmto domácnostem pomoci.

Tak to má fungovat:

Energie bude stát dotovat prostřednictvím Operátora trhu s elektřinou (OTE). Stát operátorovi zašle finanční prostředky na úhradu příspěvku na úsporný tarif, OTE pošle příspěvek obchodníkům s elektřinou či plynem a obchodníci ho uplatní ve výši zálohy či ve faktuře ve prospěch zákazníka. Stát by měl podle ministra průmyslu Síkely lidem na část spotřeby zajistit slevu 15 až 20 procent. Tarif by měl platit celou nadcházející topnou sezonu, zvažuje se i možnost prodloužení. Náklady státního rozpočtu na tuto pomoc odhadl ministr mezi 16 až 24 miliardami korun.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.