Soud v Nizozemsku potrestal muže: 9 let věznil 6 dětí! Dostal 3 roky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Soud v Nizozemsku potrestal muže: 9 let věznil 6 dětí! Dostal 3 roky

Statek, na kterém byly děti drženy po dlouhé roky.
Statek, na kterém byly děti drženy po dlouhé roky. (Foto Reuters, Profimedia.cz, Facebook)

Nizozemský soud poslal v úterý do vězení na tři roky Rakušana Josefa Brunnera (61) za to, že pomáhal Gerritu-Jan van Dorstenovi (67), který držel dlouhých devět let v naprosté izolaci šest svých dětí na odlehlé venkovské usedlosti. Van Dorsten děti psychicky týral, terorizoval a údajně i sexuálně zneužíval.

O tom, že děti existují, Nizozemec neinformoval tamní úřady, a tak o celé situace dlouho nikdo neměl ani tušení. Děti nesměly chodit do škol a nikdy nebyly u lékaře. Van Dorsten potomky vychovával v duchu přírodního náboženství, které sám vymyslel, upíral jim jídlo a pití. Matka dětí zemřela už dříve. V říjnu 2019 jeden ze synů poprosil o pomoc ve vesnickém hostinci. Když na venkovskou usedlost dorazila policie, zjistila, že na místě žije pět Dorstenových potomků ve věku 18 až 25 let.

Trest pro pomocníka

Obyvatelé odlehlého statku v Ruinerwoldu na severovýchodě země však potřebovali být nějak zásobováni. A v tu chvíli začala spolupráce s Josefem Brunnerem. Ten rodinu zásoboval potravinami a zřejmě platil nájem, čímž otci umožňoval, aby takto dál žil, uvedl soud. Potrestal ho za omezování svobody, ze zneužívání dětí ho ale vinným neshledal.

Otce soudit nemůžou

Před soudem naopak nestane samotný tyran van Dorsten, znalci totiž jeho zdravotní stav po prodělané mozkové mrtvici vyhodnotili tak, že není schopen čelit procesu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.