70 květináčů pro královnu: Oblíbené konvalinky dominují festivalu v Chelsea | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

70 květináčů pro královnu: Oblíbené konvalinky dominují festivalu v Chelsea

Originální instalace, stojan na květináče s konvalinkami.
Originální instalace, stojan na květináče s konvalinkami. (Foto AP, Reuters, ara)

Letošní britské téma je jasné – sedmdesát let na trůnu královny Alžběty II., což je vskutku úctyhodné jubileum. Také na květinovém festivalu v londýnské Chlesea se to královskými motivy jen hemžilo a skutečný trumf vysázel elitní zahradník Simon Lycett (55).

Vytvořil obří vertikální záhon inspirovaný neznámější a nejdéle používanou známkou na světě, siluetou Alžběty II. Známka Britské královské pošty slaví rovněž sedmdesát let, symbolika je tak nabíledni. „Vidíme dvě královny. Tunový ocelový rám, profil královniny busty, je propojen ocelovými policemi, které drží sedmdesát terakotových květináčů s konvalinkami. Uvnitř je silueta tvořená výhonky stromů a keřů,“ přiblížil renomovaný květinový stylista Lycett.

Květinový rámeček k focení.

Konvalinka je nejoblíbenější květinou královny, zapletené zelené listí pak obstarávají rozmarýn, dub, habr a další původní britské rostliny. „Největší problém je vše správně zalévat. Konvalinka má navíc po vegetačním období a bylo těžké je udržet svěží,“ dodává Simon Lycett. Rám je natřen fialově, což je jubilejní barva, a byl instalován jeřábem. Po skončení výstavy zůstane v areálu zahrady nemocnice v Chelsea a květináče budou osazovány podle ročního období.

Královna z listí a kytek.

Akce, která se koná od roku 1912, proběhla od pondělí do soboty a přesahuje tradičně i do ulic, kde se majitelé domů a obchodů trumfují v co možná nejoriginálnější výzdobě z čerstvých květů. I tady je několik královen. Dominuje obří busta mírně připomínající Shreka, což díky zeleným lístkům vavřínu tvořícím obličej není divu. Vlasy jsou z fialové hortenzie a náušnice autor pořídil z baněk s konvalinkami. Jak jinak…



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.