Záhadný nový a toulavý obyvatel Brandýsa nad Labem: Ulicemi bloumá páv! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Záhadný nový a toulavý obyvatel Brandýsa nad Labem: Ulicemi bloumá páv!

Na místní se prsí skrz plot.
Na místní se prsí skrz plot. (Foto pro Aha! – Klára Víšková, Facebook, Rudolf von Brandýs)

Pyšně si vykračuje mezi lidmi a za bidýlko mu postačí i zaparkované auto, toulavý paví krasavec svými pery oblažuje měsíc a půl obyvatele Brandýsa nad Labem.

Paví solitér se podle kastelána brandýského zámku Víta Rejthara ve městě objevil 13. dubna. „Na zámku pávy chováme. Lidé si mysleli, že nám utekl. Žádný ale neschází,“ vysvětlil. Exotický opeřenec špacíruje různě po městě, bloumá ulicemi. Lidé si ho fotí, občas na něj nadávají. To když je třeba kolem páté ráno svými skřeky budí.

Rudolf se ulicemi Brandýsa nad Labem potuluje už měsíc a půl.

„Radnice jej po marných pokusech o odchyt toleruje. Všichni jej berou jako zpestření,“ řekla pak Aha! mluvčí Kateřina Stránská. Výjimkou je několik stížností na paví exkrementy na vozidlech. Opeřenec se totiž bez problému dostane i na střechy aut, karoserie a klidně vylétne i na barák.

Jméno jako císař

Pestrému ptákovi místní začali říkat Rudolf podle císaře Rudolfa II. (1552 – 1612), jenž město navštěvoval. „Prakticky je neoficiálním maskotem města,“ uvedl Radek Hrdlička, zakladatel facebookové skupiny Páv Rudolf von Brandýs, kde lidé sledují pávův pohyb. Obchody dokonce nabízejí magnetky a pohlednice s jeho obrázkem, které vyrábí grafička Klára Víšková.

Dnes má své pohledy.

Jde na dračku

Zájem o upomínkové předměty s pávem Rudolfem je podle Kláry Víškové velký. „Po čemkoliv s ním se doslova zapráší,“ uvedla. Část výdělku chce věnovat na chov a krmení zámeckých pávů. „Cílem je také oživit turistický ruch v našem městě,“ upřesnila.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.