Jaroslava zastihla angína pectoris (68): Jako první na světě dostal přelomovou léčbu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Jaroslava zastihla angína pectoris (68): Jako první na světě dostal přelomovou léčbu

Jaroslav Protiva se raduje z vyléčení.
Jaroslav Protiva se raduje z vyléčení. (Foto Aha! – Karel Janeček)

Práce v dole vzala zdraví Jaroslavovi Protivovi (68) z Orlové. Trpěl bolestmi v ramenou i v hrudi, nepomohly ani dvě operace. Aby mohl žít pro dcerku Amálku (4), podstoupil jako první pacient na světě léčbu kybernetickým nožem!

„Byly to nesnesitelné bolesti. Při chůzi, i jakémkoliv jiném pohybu nešlo ta muka vydržet. Léta jsem snesl všechno, co anginu pectoris provází. Nitrák (lék zlepšující průtok krve, pozn. red.) jsem si stříkal i čtyřicetkrát denně. Nakonec jsem nemohl už ani sedět, spát,“ popsal Aha! Jaroslav Protiva své potíže.

Bolest nemizela

Co bude dál, říkal si. Poté, co měl za sebou operace bypassu v Brně, dokonce dvě, bolesti neustupovaly. „Strach jsem měl, že už nebudu moct být s dcerou Amálkou Elou, byla se mnou doma během celého marodění. Manželka Pavla (44) chodila do práce,“ vzpomínal.

První na světě

Kardiologové z třinecké a ostravské fakultní nemocnice mu poté nabídli, aby podstoupil jako první na světě zákrok kybernetickým nožem, jediným v Česku. „Bál jsem se, ale lékařům jsem věřil. A oprávněně. Už je po bolestech, přišla zásadní změna ve kvalitě života. Můžu se denně radovat s manželkou z krásné dcery, žít tak, jak dřív,“ říká bývalý důlní kombajnér Dolu Doubrava.

Víte, že...

...zákrok se provádí ambulantně a vyjde na 80 tisíc? Jedná se o metodu unikátní a novou, proto ji nehradí pojišťovny. Lidí, kterým jiná léčba bolesti srdce nezabírá, ročně diagnostikují v Česku okolo pěti set.

Jak to funguje?

Světově unikátní metodu léčby bolesti ischemické choroby srdeční našel tým kardiologů z Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí spolu s týmem onkologické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava. Kybernetickým nožem vyřadí z funkce nervové uzly zodpovědné za přenos bolesti od srdce. „Po léčbě dojde prakticky ke zničení tohoto nervového zauzlení a k odstranění potíží,“ popsal postup přednosta onkologické kliniky FN Ostrava Jakub Cvek. Zákrok pomohl již třem pacientům.

Co je angina pectoris

Svíravá a silná bolest na hrudi, která se ozývá po pár krocích chůze, nebo budí člověka ze spánku. To je jeden ze symptomů ischemické choroby srdeční, zvané také angina pectoris. Často ztěžuje nemocným život až do té míry, že je zcela vyřadí z běžného života.

Na stáří tátou

Manželku Pavlu, která je o čtvrt století mladší, Jaroslav poznal už jako penzista, když si přivydělával jako hlídač v ČSAD. Právě ona ho přemluvila, aby spolu měli dítě. „Chtěla takovou moji kopii. Já se bál, v mém věku a mým zdravím,“ řekl. Díky zákroku ale může být i před sedmdesátkou táta, jak má být.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.