Šéfem lidovců zůstává Jurečka: Cimbálovka, vínečko... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Šéfem lidovců zůstává Jurečka: Cimbálovka, vínečko...

Jurečka
Jurečka (Foto ČTK/P. Sznapka, Twitter, ara)

Překvapení se nekonalo. Na víkendovém sjezdu KDU-ČSL v Ostravě neměl vicepremiér a lidovecký šéf Marian Jurečka (41) žádného vyzyvatele. Svůj post s přehledem obhájil se ziskem 81 procent hlasů. A i lidovci ukázali, že to umí pěkně rozjet!

Záda nově bude Jurečkovi krýt místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (50), který v boji o prvního místopředsedu porazil dosavadní Jurečkovu zástupkyni senátorku Šárku Jelínkovou (54). Tu si Jurečka přál ve funkci i nadále, ale straníci řekli ne. Jelínkové asi nejvíc ublížilo hlavně to, že jako stranická dvojka byla nevýrazná.

Pozdravila bratrance

Pozdravit bratry a sestry, jak si členové KDU-ČSL říkají, přijel do ostravského hotelu Clarion i premiér Petr Fiala (57, ODS), který poděkoval Jurečkovi za pracovitost a nasazení. „Přál bych si, abychom mohli mít vládu na tomto půdorysu minimálně osm let,“ uvedl Jurečka po pochvalných slovech Fialy. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová (37) v proslovu nazvala stou partaj jako bratrance KDU-ČSL v narážce na to, že TOP 09 vznikla před lety rozštěpením lidovců. Kromě toho, že hlavně moravští lidovci přivezli na ochutnávku například svá vína či něco tvrdšího a večer si všichni »zabékali« u cimbálu, sjezd měl i charitativní nádech. Během soboty mohli všichni přispět do potravinové sbírky a podařilo se jim nasbírat 2,1 tuny potravin.

Europoslanec rozdával erotiku

Že se lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský (42) kromě politiky ve volném čase věnuje i poezii, není žádná novinka. Svým »bratrům a sestrám« tak rozdával svoji básnickou sbírku a někteří křesťanští demokraté se nejspíš nestačili divit.

Kdo jsem? „Nezkrotný milenec, co ráno nikdy neodchází napůl šílenec, co stromy v polích nerad sází zrození Hamleta z lípy, kde kostel vykvétá jsem jak dlouhé psaní co tě vede v strouze ranní uličkou blouznění, kde ztratíš dech při našem souznění.

Ukrajinský velvyslanec varoval

Stejně jako na kongresu ODS, vystoupil v sobotu před lidovci i ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis (53) s poděkováním za to, jak se Česko staví k ruské agresi. „Když padne Ukrajina, Rusko půjde dále,“ varoval na sjezdu KDU-ČSL velvyslanec Ukrajiny v Česku. „Dokud bude Putin v Kremlu, jsme ohroženi i my,“ dodal Jurečka.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.