Nový přírůstek v liberecké zoo: Ten mrňous je predátor! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 10. května 2024

Svátek slaví Blažena, zítra Svatava

Nový přírůstek v liberecké zoo: Ten mrňous je predátor!

 Bělozubka váží zhruba dva gramy a měří přibližně pět centimetrů.
Bělozubka váží zhruba dva gramy a měří přibližně pět centimetrů. (Foto Zoo Praha, Zoo Liberec )

V pavilonu predátorů se nedá přehlédnout král africké savany lev. O pár metrů vedle se nachází jiný africký predátor. Toho byste ale přehlédli lehce. Bělozubka nejmenší totiž váží pouhé dva gramy!

Drobný rejsek loví svojí kořist během dne i noci. „Pokud ucítí kořist, rychle k ní vyběhne a usmrtí ji zakousnutím pomocí svých drobných, ale špičatých a ostrých zubů,“ popisuje mluvčí zoo Barbara Tesařová. Na jídelníčku má bělozubka především hmyz a žížaly. Za den spořádá až dvojnásobek své vlastní váhy. Je také velice rychlá a hbitá. Pokud neloví, odpočívá skrytá před slunečním svitem.

Krátký, ale plodný život

Kvůli velice rychlému metabolismu se dožívá tento drobný rejsek jen dvou let. Přesto se dokáže velice rychle rozmnožovat. Samice jsou březí zhruba měsíc a mají až šest mláďat. V průběhu roku 2018 se z původních dvou chovných párů v pražské zoo místní kolonie bělozubek rozrostla na devět dospělců a 24 mláďat.

1500krát za minutu

Bělozubka má protáhlý čenich, dlouhý ocas a šedavou srst. Na délku měří zhruba pět centimetrů. Její srdíčko udeří za minutu až 1500krát. Pro srovnání – běžný srdeční tep člověka je kolem 72 úderů za minutu.

Víte že...

...v Česku se chová zatím krátce, od roku 2017? Kromě liberecké a pražské zoo se bělozubkám daří také v zoo v Jihlavě a v Plzni.

Přečtěte si
-bello-
29. 3. 2022 • 23:25

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.