Vzácný úkaz: Polární záře nad Českem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Vzácný úkaz: Polární záře nad Českem

V Česku byla vidět v pondělí 14.3.2022 polární záře,  fotograf Petr Horálek ji zachytil z břehu Sečské přehrady
V Česku byla vidět v pondělí 14.3.2022 polární záře, fotograf Petr Horálek ji zachytil z břehu Sečské přehrady (Petr Horálek)

Polární záře dorazila do Česka! Astronom a fotograf Petr Horálek (35) v noci na včerejšek zachytil ojedinělý jev nad Sečskou přehradou v Ústupkách na Pardubicku.

Pozorování polární záře je v našich končinách skutečně ojedinělé, kromě silné sluneční aktivity je totiž zapotřebí i dokonalé počasí.

Jasno a bouře

„V posledních dnech bylo dlouhodobě jasno, což v kombinaci s nedělní geomagnetickou bouří přineslo právě ty vzácné podmínky viditelnosti polární záře i z Česka,“ vysvětlil Petr Horálek.

Astronom a fotograf Petr Horálek.

Čtvrt hodiny

Při cestě za snímkem vzácného úkazu zkušeného fotografa neodradil ani silný vichr. „Záře byla ale vidět jen asi 15 minut, a kdo nesledoval průběžně aktivitu na tzv. aurorálních monitorech, ani nemohl tušit, že k něčemu takovému dojde. Není ale vyloučeno, že se toho v následujících letech, ne-li třeba ještě v tomto roce, dočkáme znovu,“ uzavřel astronom Horálek.

Jak vzniká?

Aurora nebo také polární záře je název pro světelné úkazy, které vznikají ve výšce 80 až 100 kilometrů a jsou nejsnadněji pozorovatelný projevem tzv. vesmírného počasí. Jev nastává při průletu slunečního větru naší atmosférou, při kterém dochází k výměně elektronů a krátkému světelnému záření. Nejlepší pozorovací podmínky nabízí jižní a severní pól, naopak na rovníku téměř spatřit nelze.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.