Pozor na tuto přesnídávku! Obsahuje škodlivé jedy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Pozor na tuto přesnídávku! Obsahuje škodlivé jedy!

Tato přesnídávka obsahuje pesticidy!
Tato přesnídávka obsahuje pesticidy!

PRAHA – České děti snědly od letošního března neuvěřitelných 7600 kilogramů jahodové přesnídávky Hello a Tesco, která obsahuje nebezpečné pesticidy! A další nebezpečí jim hrozí z vánočních dárků.


Ministerstvo zdravotnictví totiž varuje před kosmetikou s obsahem nepovoleného množství olova!

Zvýšený obsah pesticidů odhalila Státní zemědělská a potravinářská inspekce v dětských přesnídávkách Hello a Tesco od výrobce Linea Nivnice, kterých se prodalo přes 40 tisíc kusů. „Přesnídávky byly vyrobeny z jahodové dřeně dovezené ze Španělska, která obsahovala pesticidy v množství, které sice předpisy povolují, ale pro výrobu dětských výživ platí přísnější normy,“ uvedla mluvčí inspekce Martina Šmídtová a dodala, že tyto limity přesnídávky překračovaly, proto byl zakázán jejich prodej.

„Pesticidy mohou způsobit poškození nervového systému, plic, reprodukčních orgánů nebo imunitního a hormonálního systému,“ uvedl lékař Petr Randáček.

Kliknutím zvětšeteDalší jedy podle ministerstva zdravotnictví číhají na děti v kosmetické sadě ve tvaru dvojsrdce značky WEIQIAN Party Girl Collection. „Obsahuje nepovolené množství olova, jež je zvláště nebezpečné pro tvorbu krve a nervový systém,“ upozorňuje hlavní hygienik ČR Michael Vít.

Podobný případ se objevil i začátkem minulého týdne, kdy ministerstvo varovalo před očními stíny Baolishi zelené a modré barvy a dívčí kosmetickou sadou Supere Compact Cosmetic Case.


Autor: (wer, ČTK)
Foto MZČR a Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.