Radnice z lega? To je ta prostějovská! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Radnice z lega? To je ta prostějovská!

Tomáš Lázna je v Česku první, kdo postavil významnou městskou stavbu z kostek Lego. V jeho případě jde o prostějovskou radnici.
Tomáš Lázna je v Česku první, kdo postavil významnou městskou stavbu z kostek Lego. V jeho případě jde o prostějovskou radnici. (Foto Aha! – Pavel Ryšlink)

Unikátní model prostějovské radnice postavil z kostek Lego Tomáš Lázna (29) z Prostějova. Vzdal tak hold rodnému městu a pravděpodobně se zapíše i do knihy českých rekordů.

„S legem jsem začal jako malé dítě a zhruba před čtyřmi roky, když jsem dokončil vysokou školu, jsem tuto dětskou vášeň obnovil,“ prozradil absolvent brněnské techniky Tomáš Lázna. Dosud zkoušel menší modely podle vlastní fantazie, na přelomu roku se však rozhodl, že postaví něco velkého. „K naší radnici mám velký vztah. Není sice nějak světoznámá, ale je to nádherný a velice originální objekt,“ vysvětlil své rozhodnutí postavit model nejdůležitější budovy Prostějova Tomáš Lázna.

Model, který dokončil, je podle jeho slov jen prototypem. „Stavěl jsem to z kostek, které jsem měl, tak jak mi přicházely pod ruku. Vůbec jsem třeba neřešil barvy. Teď jsem ale stavbu zdigitalizoval a objednal správně barevné kostky přímo u výrobce. Jak přijdou, pustím se do modelu nového, ještě věrohodnějšího,“ prozradil Tomáš Lázna s tím, že s vedením města už hledá místo, kde pak bude model radnice trvale vystaven. Český rekord Láznův model prostějovské radnice bude pravděpodobně zapsán do knihy českých nej. „Radnici ani žádnou stavbu tohoto druhu zatím u nás nikdo z lega nepostavil, takže ji rádi zapíšeme jako český rekord,“ sdělil Aha! Luboš Rafaj z pelhřimovské agentury Dobrý den, která se monitorováním mimořádných činů zabývá.

Hodiny práce

Model prostějovské radnice stavěl Tomáš Lázna několik dní. „Na hodiny to bylo zhruba 60 hodin,“ prozradil stavitel s tím, že na model spotřeboval přibližně sedm tisíc kostek. Ten finální výstavní model pak bude z 9600 kostek.

Další stavby

Po prostějovské radnici se chce provozovatel neobvyklého koníčku vrhnout na další významné prostějovské stavby. „Přemýšlím o tom, že z lega postavím prostějovský Národní dům nebo plumlovský zámek,“ řekl Tomáš Lázna Aha!.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.