7 tipů do prádelny: Poděkuje vám vaše kapsa i látky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

7 tipů do prádelny: Poděkuje vám vaše kapsa i látky

Na skvrny jděte citlivě.
Na skvrny jděte citlivě. (Foto scom)

Srazily se vám kalhoty a košile je místo černé šedá? Praní prádla se nevyhne nikdo z nás, to ale neznamená, že to opravdu umíme. Neděláte také nějakou z častých chyb?

Méně je více

Většinou máme snahu dostat do pračky co nejvíc oblečení, protože je to ekonomické a koneckonců i ekologické. Pozor na to, abyste ji nepřeplnili až moc. Na vypraném prádle by potom zůstaly pruhy nečistot i zápach. Vyplatí se tedy vyprat méně, ale kvalitně.

Nezapomeňte na zipy

Pokud je nezapínáte, děláte jednu z největších chyb při praní. Kovové i umělohmotné zoubky totiž mohou zachytit jemné oblečení, které se pere spolu s nimi. Zipy proto raději zapínejte a jemné kousky oblečení perte samostatně nebo v síťovaném pytlíku na prádlo.

Pořiďte si košíčky

Existují věci, které mohou vaši pračku nenávratně poškodit – jsou to podprsenky s kosticemi, sponami nebo knoflíky. Proto si pořiďte speciální ochranné košíčky, v nichž toto zdobené spodní prádlo můžete prát. Do košíčku přidejte klidně i ponožky, které vám pak přestanou záhadně mizet v bubnu. A pokud se vám za košíček nechce utrácet, můžete si ušít sáček třeba ze staré záclony.

Nižší teplota i méně prášku

Víc pracích prostředků neznamená čistší prádlo. Naopak, když je dávka příliš velká, může být prádlo zbytečně prosycené chemikáliemi, škrabavé a může dráždit pokožku. Zrovna tak je lepší nepřehánět to s vyvářkou, pokud k tomu nejsou nějaké specifické důvody. Vysoké teploty prádlu nesvědčí, látka se víc opotřebovává a samozřejmě bledne barva.

Jak často?

Časté namáčení látkám příliš nepropívá. Je jasné, že pokud se ušpiníte nebo zapotíte při sportu, vyprat prostě musíte. Pokud si ale tričko vezmete jen na pár hodin, rozhodně není nutné ho hned házet do pračky. Zkuste ho třeba pověsit na čerstvý vzduch, ten umí zázraky. Podobné je to i s kalhotami, tedy především s džínami. Ty se snažte prát méně často, na nízkou teplotu a naruby.

Na skvrny chytře

Spíš než sílu a kartáč, který látku poškozuje, používejte speciální přípravky na skvrny. Ty nechte působit podle návodu a pak prádlo vyperte v pračce. Mechanické čištění většině materiálů neprospívá, narušuje jejich strukturu a žmolkuje je.

Myslete i na údržbu

Bez pračky se neobejdete, proto byste rozhodně neměli zapomínat na její údržbu. Kolikrát jste ji vlastně vyčistili? Je vhodné alespoň jednou za měsíc prohlédnout filtr a stejně tak i buben. Modernější pračky mají dokonce už i speciální program na čištění bubnu, který používá vysokou teplotu – stačí ho pouze nastavit a nechat běžet.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.