Hasič Radek Andrle (56) z Mělníka přišel při nehodě o nohu: Teď mu svitla naděje, ale... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Hasič Radek Andrle (56) z Mělníka přišel při nehodě o nohu: Teď mu svitla naděje, ale...

Radek Andrle se s protézou nejdřív musel naučit chodit.
Radek Andrle se s protézou nejdřív musel naučit chodit.  (Foto Regi Base, INT)

Havárie obrátila život naruby záchranáři a vyznamenanému hasiči Radku Andrlemu (56) z Mělníka. Ztratil ženu a s těžkým zraněním skončil v nemocnici. Teď se v jeho životě objevilo světlo naděje.

Dopravní nehoda připravila Radka o manželku loni 8. května. Sám skončil s těžkým zraněním a život mu visel na vlásku. „Šestkrát mě operovali. Měl jsem rozlámanou pánev, polámané obratle a vážně poškozené nohy. Pravou mi zachránili. Levou museli amputovat,“ řekl muž. Vyznamenaný hasič, záchranář a sportovec ze dne na den skončil s berlemi na vozíčku závislý na pomoci ostatních. Kromě rodinné tragédie se musel zříci i práce, po níž se mu stýská, oblíbeného potápění a rekreačních sportů.

Objevila se naděje

Po měsících léčby mu svitla naděje. Chodit sám a možná i sportovat mu může umožnit speciální bionická protéza Genium X3 stojící ale astronomických 1,8 milionu korun. Lidé se mu na ní skládají. „Naše zkušenosti ukazují, že pojišťovny takto specializované moderní věci běžně neproplácí,“ uvedl Hynek Čech, šéf nadačního fondu Regi Base, který Radkovi pomáhá. Na pořízení pomůcky fondu lidé poslali už 1,2 milionu korun! „Účet spravujeme na základě dohody se středočeskou záchrankou a hasiči, částka je poskládána od drobných dárců,“ doplnil. Zhruba 600 tisíc ještě zbývá sehnat k pořízení pomůcky.

Zázračná protéza

V případě bionické protézy Genium X3 jde Radkovi především o nákladné koleno. „Je plné elektroniky. Má snímače pohybu, gyroskopy i počítač, který vyhodnocuje pohyby nohy a pomáhá s chůzí a manipulací,“ vysvětlil.

30 let služby

V uniformě hasičského sboru strávil Radek Andrle 24 let. Životy ale zachraňoval i ve svém druhém povolání. Posledních osm let do osudné nehody pracoval ve Středočeském kraji jako zdravotnický záchranář.

Medaile za statečnost

Ze služby u hasičů si Radek odnesl ta nejvyšší vyznamenání. Za zásah v roce 2000 po masivním úniku chloru ve Spolaně dostal medaili za statečnost. O dva roky později jej za zásah při povodních vyznamenal někdejší prezident Václav Havel.

Přispět můžete i vy

Přispět Radkovi Andrlemu na novou protézu můžete i vy jakoukoliv částkou na účet 7025394001 / 2010



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.