V Ostravě mají věrný model tyranosaura: Rex z laminátu a pryskyřice | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

V Ostravě mají věrný model tyranosaura: Rex z laminátu a pryskyřice

Respekt budících pět metrů na délku a takřka 2,5 na výšku.
Respekt budících pět metrů na délku a takřka 2,5 na výšku. (Foto ČTK/J. Ožana, Profimedia.cz)

Geologický pavilon v areálu Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava má novou dominantu. Bezmála 2,5 metru vysoký a pět metrů dlouhý model kostry tyranosaura.

„Sestavení kostry, která byla dodána v dílčích částech, trvalo přes dvě hodiny. Je vyrobena ze sklolaminátu a pryskyřice jako zdařilá kopie v muzeální kvalitě,“ přiblížila mluvčí univerzity Petra Halíková. „Jsme rádi, že se nám podařilo tento exponát získat, protože významně doplní naše rozsáhlé paleontologické sbírky. V současné době máme ve všech expozicích přes 78 tisíc kusů exponátů, z nichž vystaveno je přibližně 16 tisíc vzorků,“ doplnila vedoucí Geologického pavilonu Martina Polášková.

Svižný obr

Tyranosaurus rex vyhynul před 66 miliony let, patřil k posledním žijícím druhohorním dinosaurům. Průměrně dosahoval dospělý jedinec délky kolem 12 metrů a hmotnosti přes 6 tisíc kilogramů. Tyranosaurus rex měl vynikající čich a dokázal běžet rychlostí až 30 km/h. Nejčastěji lovil drobnější býložravé dinosaury.

 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.