Filiálka Lány? Hradní pán je zpět a zase »ve formě« | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Filiálka Lány? Hradní pán je zpět a zase »ve formě«

 Prezident si při jmenování neodpustil rýpance.
Prezident si při jmenování neodpustil rýpance. (Foto ČTK/V. Šálek, JAMU, Twitter J. Ovčáčka)

Zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana (77) už je natolik dobrý, že hlavě státu umožňuje úřadovat také z Pražského hradu. Tam se včera prezident vrátil po necelých 5 měsících a neodpustil si ani rýpance.

Z nemocnice do Lán, zpátky do nemocnice a znovu zpátky do lánského zámku na zotavení... Zhruba tak probíhal celý podzim i začátek roku Miloše Zemana, jenž se potýkal s vážnými zdravotními problémy. Po téměř 5 měsíců tak hlavní sídlo hlavy státu, Pražský hrad, zelo prázdnotou.

Po krůčcích

Že prezidenta teď bude mít k sobě blíže, ocenil také Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. „Mám dobrou zprávu, ze které mám velkou radost, pan prezident se navrací na Hrad, kde bude v některé dny opět úřadovat. Umožňuje to stále se zlepšující zdravotní stav pana prezidenta,“ napsal včera Aha!. „Je to samozřejmě po konzultaci s ošetřujícím lékařem,“ dodal ještě mluvčí. Před týdnem Zeman Frekvenci 1 řekl, že s pomocí hole a jednoho bodyguarda začal chodit. Je prý schopen udělat několik kroků a i nadále dostává umělou výživu žaludeční sondou.

Zeman byl loni na podzim téměř dva měsíce v pražské Ústřední vojenské nemocnici. Důvod hospitalizace jeho okolí tutlalo, podle lékařů šlo o komplikace spojené s prezidentovým chronickým onemocněním. Člen prezidentova lékařského konzilia chirurg Pavel Pafko (81) naznačil, že šlo o cirhózu jater.

Další ministr a nepodaná ruka

Jaká povinnost přiměla Zemana znovu zavítat na Hrad? Včera odpoledne tam jmenoval nové rektory a rektorky. Na účet jednoho z nich, který údajně kvůli nemoci nemohl být ceremoniálu přítomen, si prezident neodpustil vtípek. Pobavila jej totiž podobnost jména nového rektora brněnské Mendelovy univerzity Vojtěcha Adama s exministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (35, za ANO).

Jmenování nových rektorů na Pražském hradě. (26.1.2022)

Video se připravuje ...

„Já, když jsem četl toto jméno... Domníval jsem se, že jde o dalšího uchazeče o ministerstvo zdravotnictví. Tato kombinace jmen se vyskytuje jednou, maximálně dvakrát za tisíc let,“ glosoval Zeman, který také jaksi »zapomněl« podat ruku novému šéfovi brněnské JAMU Petru Michálkovi (44). Michálek je totiž autorem satirických divadelních inscenací kritizujících hradní poměry Ovčáček čtveráček, Ovčáček miláček a Jednou budem dál. Zeman včera na Hradě také předal Fondu ohrožených dětí, provozovateli Klokánků, šek.

Prekérní situace

Hned, co prezident jmenoval rektorem brněnské Mendelovy univerzity nepřítomného Vojtěcha Adama, dosluhující rektorka Danuše Nerudová (43) mu doporučila rezignaci. Expertní komise, jejíž vznik Nerudová iniciovala, našla několik vědeckých pochybení v odborných článcích a doporučila jejich stažení z časopisů.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.