Izraelským vědcům se splnilo jen jedno přání: Naučili zlaté rybky řídit! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Izraelským vědcům se splnilo jen jedno přání: Naučili zlaté rybky řídit!

A jedééém! Rovnou za ploutví!
A jedééém! Rovnou za ploutví! (Foto Facebook, ara, scom)

Že jsou zlaté rybky dobré leda tak na splnění tří přání? Omyl! Izraelští vědci je dokázali vycvičit – a teď se podržte – k řízení vozítek! To prý potvrzuje velkou inteligenci a schopnost těchto tvorečků přizpůsobit se prostředí.

Experiment provedl tým vědců na Ben-Gurionově univerzitě v izraelské Beerševě. Za tímto účelem sestrojili speciální nádrž s vodou, na kterou přimontovali kolečka, kamery a senzory. Ty snímaly pohyb celkem šestice zlatých ryb – podle toho, jakým směrem pluly, se takovým směrem vozítko připomínající robotický tank vydalo. „Ryby měly za úkol řídit vůz směrem k cíli, barevným deskám, které byly viditelné přes stěny nádrže,“ vysvětlil tým expertů ve svém odborném článk u v časopisu Behavioural Brain Research (výzkum chování mozku).

„Rybky se dokázaly vyhýbat slepým uličkám a korigovat nepřesnosti při řízení,“ dodávají experti. Pokusy prováděl tým odborníků třikrát týdně. Po dosažení cíle bylo vozítko vráceno zpočátku do výchozí polohy, postupem času ale vědci měnili polohu jeho i desek. Rybky, které za odměnu obdržely jednu peletu, si ale vždy našly cestu k cíli. „Svědčí to o tom, jak jsou schopny mapovat prostředí a přizpůsobit se mu kvůli cestě za potravou,“ domnívají se izraelští badatelé.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.