V Česku jako na Mallorce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

V Česku jako na Mallorce

Počasí se tváří spíš jarně, cyklisté opět vytahují kola
Počasí se tváří spíš jarně, cyklisté opět vytahují kola (Foto Blesk - Jan Vilímek)

Záviděli jste kamarádům, kteří na Silvestra odletěli za teplem? Nejspíš zbytečně! Vždyť v Česku bylo teplo jako na Mallorce! Už čtvrtý den lámou meteorologické stanice letité rekordy. Svítí sluníčko, kvetou rostliny...

Takové teploty nebyly na některých místech, kde jsou stanice meteorologů, leckdy i přes 100 let. České Budějovice, Kopisty na Mostecku, Tušimice na Chomutovsku... Nejen tam vyšplhal teploměr na 15 i více stupňů. Jako v Británii „Bylo to díky střednímu teplému jihozápadnímu proudění, které se k nám dostalo až z Kanárských ostrovů,“ řekla Aha! meteoroložka Dagmar Honsová.

„Stejně bylo na Mallorce a nebo třeba v chorvatském Dubrovníku. Sardinie hlásila jen o dva stupně více,“ doplnila Honsová s tím, že jsme teplotou dohnali i Velkou Británii, kde je 15 °C v lednu obvyklé. Zima se vrátí Ještě před třemi týdny přitom napadl sníh i v nižších polohách a třeba i v Polabí jsme stavěli sněhuláky. A vězte, že paní Zima se vrátí. „Ve středu nás čeká teplotní skok. To se sněhové vločky objeví i v nížinách. Z jara uprostřed zimy se vrátíme zpátky do zimního počasí. Od čtvrtka budou mrazivá rána, tvořit se tak po ránu bude místy náledí,“ říká Honsová.

Jak bude?

Dnes: zataženo s deštěm nebo přeháňkami, na horách déšť a sníh. Den 7 až 11 °C, během odpoledne od západu ochlazování, večer větrno.

Zítra: oblačno až zataženo, místy sněhové přeháňky. Noc 0 až 4 °C, den 2 až 6 °C.

Čtvrtek: oblačno, přechodně polojasno, místy sněhové přeháňky. Noc –3 až 1 °C, den 1 až 5 °C.

Pátek: oblačno, přechodně až polojasno, místy sněhové přeháňky. Noc –4 až 0 °C, místy až –6 °C, den 1 až 5 °C.

Sobota: oblačno, místy sněhové přeháňky, v nížinách déšť se sněhem. Noc –3 až 1 °C, místy až –5 °C, den 1 až 5 °C.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.