Revoluce v pražské dopravě: Jízdné můžete platit mobilem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Revoluce v pražské dopravě: Jízdné můžete platit mobilem!

Pokud zahlédnete v tramvaji revizora, neztrácejte duchapřítomnost.
Pokud zahlédnete v tramvaji revizora, neztrácejte duchapřítomnost. (Aha! – Josef Mašek)

PRAHA – Není na vaší zastávce automat na lístky a trafika je zavřená? Bojíte se, že vás chytí revizor? Už nemusíte! Naprostou novinku včera spustil pražský dopravní podnik. Přestupní jízdenku si lze objednat jednoduše esemeskou!

Není na vaší zastávce automat na lístky a trafika je zavřená? Bojíte se, že vás chytí revizor? Už nemusíte! Naprostou novinku včera spustil pražský dopravní podnik. Přestupní jízdenku si lze objednat jednoduše esemeskou!

Dopravní podnik je první v republice, kterému se podařilo projekt spustit. „Předcházely tomu ale měsíce příprav, vývoje a testování,“ poznamenal Jan Svoboda z oddělení marketingu a komunikace. Cestující si tak mohou kupovat jízdenky na pražskou MHD prostřednictvím mobilního telefonu. Cestujícím stačí odeslat SMS v předem stanoveném tvaru na dané telefonní číslo a obratem obdrží »SMS jízdenku«, jejíž cena je 20 korun a platí 90 minut. Oproti běžné papírové jízdence za 20 korun, která platí 75 minut, tak dostanou cestující čtvrt hodiny navíc. SMS jízdenka je přestupní a platí pouze v pásmu P, tedy v Praze. „Tuto službu považujeme za absolutní revoluci a věříme, že ji cestující uvítají s nadšením,“ řekl Martin Dvořák, generální ředitel dopravního podniku.

Největší úskalí ale skýtá kontrola takovýchto jízdenek. „Revizoři prošli několikaměsíčním školením, kdy byl nákup jízdenek prostřednictvím SMS testován, a jsou vybaveni speciálním zařízením, které kontrolu SMS jízdenek umožňuje,“ říká Svoboda. Pokud si cestující zakoupil jízdenku přes mobil, je povinen umožnit revizorovi zkontrolovat celý text SMS jízdenky. Ten následně podle speciálního kódu SMS jízdenky ověří její platnost, tedy zda nebyl text napsán samotným cestujícím, ale opravdu došlo k jejímu zakoupení. Černí pasažéři už však našli nový trik. Jakmile do tramvaje nebo autobusu přistoupí revizor, zvládnou si do dvou minut objednat platnou jízdenku. Jednoduše se tak vyhnou pokutě.

Jak na to?

Nákup SMS jízdenky je jednoduchý. Cestující odešle SMS s textem DPT na telefonní číslo 902 06 20 a nejpozději do dvou minut obdrží SMS jízdenku. Pokud si cestující omylem svou jízdenku z mobilu vymaže, je možné v době platnosti jízdenky získat její duplikát. V tomto případě je nutné odeslat SMS ve tvaru DPTA na telefonní číslo 900 06 06, přičemž cena duplikátu SMS jízdenky činí 6 korun.

Už je tady fígl

Pokud do metra vchází skupinka kamarádů, stačí, když si jízdenku mobilem objedná jeden z nich a přepošle ji ostatním. Pokud revizor detailně neprozkoumá technické detaily zprávy, nic nepozná.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.