Žena přiletěla z Namibie: Testují ji na nakažlivější vir omikron | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Žena přiletěla z Namibie: Testují ji na nakažlivější vir omikron

Ženu z Nambie testují na nový vir omikron
Ženu z Nambie testují na nový vir omikron (Foto scom)

Teprve v pátek dostala jméno a už je nejspíš v Česku. Nová mutace koronaviru omikron je nakažlivější než delta. Mnohem více komplikací zřejmě způsobuje i u mladých.

Omikron do Česka zřejmě přivezla žena, která pobývala v Namibii. Do Prahy letěla přes Jihoafrickou republiku a Dubaj. „Výsledek jejího testu očekáváme, je teď v izolaci a trasují se všechny kontakty. Dobrá zpráva je, že tato paní je očkovaná, má lehký průběh,“ uvedl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO).

Vzorek testuje laboratoř, čeká se na výsledky celogenomové sekvenace, výsledek by měl být jasný dnes. V jihoafrické republice počty nemocných s omikronem letí vzhůru. A nejen to. „Sledujeme výraznou změnu v demografickém profilu pacientů. Dostávají se k nám mladí lidé, třicátníci i lidé mezi dvaceti a třiceti. Někteří mají mírný průběh, jiní ale trpí závažnou formu a někdy skončí i na jednotce intenzivní péče,“ popsala Rudo Mathivhaová, vedoucí jednotky intenzivní péče nemocnice v johannesburské městské části Soweto.

Víte, že...

...platí zákaz cestovat do Česka ze zemí na jihu Afriky? Výjimku mají jen Češi, občané EU a držitelé trvalého pobytu. Ti ale musí nastoupit karanténu.

Celý článek naleznete v tištěné podobě Nedělního AHA! (28. 11. 2021)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.