Očkování příkazem pro zdravotníky je na spadnutí, ale...První senioři! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Očkování příkazem pro zdravotníky je na spadnutí, ale...První senioři!

Pro povinné očkování seniorů se včera vyslovila vládní rada pro zdravotní rizika.
Pro povinné očkování seniorů se včera vyslovila vládní rada pro zdravotní rizika. (Foto Aha! – M. Charbulák, J. Poláček, Z. Schnapka, S. Červená)

A je to tady! Očkování proti covidu by mohlo být pro určité profese a věkové skupiny i v Česku povinné. Vláda a experti chtějí jako první na povinné »pigáro« posílat lidi starší 60 let. Patří totiž k těm nejohroženějším.

Pro povinné očkování seniorů se včera vyslovila vládní rada pro zdravotní rizika. „Padl návrh, který rada podpořila, aby se povinně očkovali i senioři nad 60 let. Z toho důvodu, že je tahle věková kategorie nejvíc ohrožená,“ řekl premiér v demisi Andrej Babiš (67, ANO). Definitivní rozhodnutí má odcházející vláda udělat už příští týden. Pokud to nařídí, mohli by podle Babiše být senioři plně naočkovaní už k 1. únoru.

Jak na to?

Přestože dvě dávky má v rizikové věkové skupině přes 4,5 milionu lidí a třetí posilující dávku další půlmilion, podle odhadů je v Česku stále kolem 400 tisíc neočkovaných lidí nad šedesát let. A jak Aha! řekl šéf Sdružení praktických lékařů Petr Šonka, přimět neočkováné změnit názor může být tvrdý oříšek. „Nedovedu si představit jako by to vypadalo. Neznám způsob, jak je k tomu donutit,“ řekl. Navíc už teď jsou praktici zahlceni podáváním třetích dávek vakcín. „Nejsme v situaci, abychom někoho obvolávali,“ dodal.

Vybrané profese

Povinné očkování by navíc nemuselo skončit pouze u seniorů. Vláda také už od pondělka řeší vakcinaci určitých profesních skupin. K těm by podle ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha (35, za ANO) mohli patřit zdravotníci a pracovníci v sociálních službách. Babiš ale hovořil také o vojácích, policistech nebo hasičích. Proti vakcinaci příkazem se dosud stavěli zástupci budoucí vládní koalice. Ta by měla svou strategii boje proti covidu představit dnes.

Vojáci, hasiči i zdravotníci

Pokud by bylo očkování povinné, mohl by to být problém u sociálních pracovníků. Podle Asociace poskytovatelů sociálních služeb očkování nemá asi čtvrtina zaměstnanců domovů pro seniory, ti by pak prý mohli z branže odejít. Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka vakcínu má 88 % lékařů a 81 % sester a pokud by pro všechny mělo být povinné, neočkovaná menšina by se prý podřídila. „Pokud to bude podmínka, tak přes to nepojede vlak,“ řekl Kubek Aha!. Například u armády je proočkoanost kolem 85 % a náčelník generálního štábu Aleš Opata (57) s povinným očkováním problém nemá. A u hasičů po něm dokonce volají. „Nemůžeme si jako sbor dovolit onemocnět, kdo jiný by zajištoval bezpečnost?“ řekl Aha! jejich mluvčí Rudolf Kramář. Proočkovaných je podle něj přes 76 % členů sboru. A jak to celé nařídit? Podle ministryně financí v demisi Aleny Schillerové (57, ANO) postačí ministerská vyhláška...

Karanténa i testy pro lidi s vakcínou?

Data dokazují, že lidé s vakcínou jsou mnohem lépe chráněny před covidem. Nemusejí nastupovat karanténu a chodit na testy. Stát ale uvažuje o změně. Podle končícího ministra zdravotnictví Vojtěcha mohou být na testy brzy posíláni lidé s vakcínou, kteří mají pozitivně testovaného člena v domácnosti. „Kolegové teď aktuálně analyzují, jak by bylo možné to nastavit,“ řek šéf rezortu. Pro změnu je i premiér v demisi Babiš. „Byl bych pro,“ řekl o víkendu. A změna by také mohla nastat u nařizované karantény. Očkovaní lidé, kteří mají dva týdny od dokončené aplikace séra, ji totiž podle výjimky nastupovat nemusí. To už by také brzy nemuselo platit. Odkdy má změna případně platit? To zatím jasné není. Příští týden to chce teprve Vojtěch předložit na zasedání vlády.

Nouzový stav »odpískán«

Na včerejším jednání se hejtmani s odcházející Babišovou vládou dohodli, že nouzový stav v Česku není zatím potřeba. „Spíš by bylo vhodné upravit pandemický zákon tak, aby případně umožňoval na území postižených krajů aktivovat určité procesy,“ napsal na Twitter šéf asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba (48, ODS). Přesto se Zlínský kraj včera rozhodl omezit v regionu společenský život, a to na 14 dní. Od příštího týdne chce zakázat akce nad 100 lidí.

Covid-19 Aktuálně

6 266 691 PLNĚ OČKOVANÝCH ČECHŮ Za dobu pandemie se nemoc potvrdila u 2 018 069 Čechů, za úterý jich přibylo 14 480. S nemocí covid-19 je hospitalizováno 5434 lidí, z toho 764 pacientů ve vážném stavu. Aktuálně je 1768 potvrzených případů na 100 000 obyvatel za posledních 14 dní a 1029 za týden. Plně očkovaných je 6 266 691 lidí, tedy 58,55 % české populace. Údaje jsou platné ke včerejší osmé hodině ranní.

Do škol nakoupí 14 milionů testů

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) vypsala zakázku na pořízení 13,79 milionu antigenních testů. Testovat proti covidu-19 se jimi mají žáci ve školách. Nabídku testů má v nákupním systému zaregistrováno 44 firem. Ty mají nyní deset dnů na poslání nabídek. První část testů by měl vítěz dodat 8. prosince, poslední koncem ledna,“ uvedl šéf SSHR Pavel Švagr. Od 6. prosince do konce února by mělo ve školách proběhnout 12 kol testování. Foto Aha! – Tonda Tran

Prezidentka Čaputová: Potřebujeme lockdown

Země je v tak špatné situaci, že potřebuje lockdown, tedy celostátní uzávěru. Myslí si to slovenská prezidentka Zuzana Čapunová (48, na snímku). Ve slovenských nemocnicích bylo v pondělí 3182 covidových pacientů, z nichž téměř 83 procent není vůbec nebo plně očkovaných. Ten samý den zemřelo na Slovensku v souvislosti s koronavirem 66 lidí, nejvíc za jeden den od poloviny letošního dubna. Přibylo více než 6700 nově nakažených. Foto ara

Žádosti o peníze zdržuje zákon

Žádosti podnikatelů o kompenzační bonus, který v pondělí schválila vláda, nemůže finanční správa zatím přijímat. Příslušný zákon musí nejdříve projednat Parlament. O příspěvek za období od 22. listopadu do konce roku bude možné žádat zpětně. Podnikatelé budou moci žádat až o 1000 Kč denně. Pro ty, kteří pracují na základě dohody o provedení práce nebo pracovní činnosti, bude příspěvek činit 500 korun denně. Podpora je zaměřena na firmy, u kterých klesnou o 30 a více procent.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.