Tohle jen s očkováním či po covidu! JINAK UTRUM | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Tohle jen s očkováním či po covidu! JINAK UTRUM

V době obědů bývala hospoda plná, včera hosté obsadili jen zhruba polovinu stolů.
V době obědů bývala hospoda plná, včera hosté obsadili jen zhruba polovinu stolů. (Foto pro Aha! – Tomáš Chvátal)

Vakcína proti koronaviru nebo potvrzení o prodělané nemoci. Jedině tyto dvě věci jsou od včerejška pro Čechy a Moravany vstupenkou do hospod, kadeřnictví, fitness center a dalších provozoven služeb. 

Ostatní lidé mají utrum. Zpřísnění proticovidových restrikcí se hned první den naplno projevilo. V restauracích sedělo ještě méně lidí než obvykle, »fitka« až na výjimky zela prázdnotou a zákaznice kadeřnických salonů rušily jednu objednávku za druhou. Podnikatelé si zoufají a obávají se dalšího propadu tržeb. Lidé se ale kontrolám příliš nevzpírají.

Zlínské Městské lázně: Úbytek? Lepší kontroly než uzávěra!

Bilance zlínských Městských lázní? Neděle: za celý den 750 lidí. Pondělí dopoledne: pětina. „Úbytek lidí je znát jak v plaveckých bazénech, tak ve wellness provozu, například v sauně. „Ubylo ranních neočkovaných plavců, už neposkytujeme samotesty na pokladně, neplatí samozřejmě žádné ani ze zdravotnických zařízení,“ přiblížila situaci vedoucí provozu zlínských lázní Iva Vavrečková (49). U vchodu se musel včera každý prokázat dokladem o ukončeném očkování nebo prodělaném covidu.

„Já mám s covidem své zkušenosti, prodělala jsem jej loni v říjnu a listopadu jako hodně těžkou chřipku. Jsem aktivní triatlonistka a na své výkony jsem se dostala po ročním tréninku prakticky až teď. Nechala jsem se i naočkovat, pro svůj klid a bezpečí. Ale i z toho důvodu, že jezdím na závody do zahraničí, bez toho by to nešlo,“ řekla Aha! přímo v bazénu Miroslava Hanáčková (41). Situaci rozhodně ve Zlíně i přes prozatímní pokles návštěvníků berou realisticky. „Poslední, co bychom si přáli je, abychom měli zase zavřeno, to byly velmi špatné týdny a měsíce,“ dívá se na poslední opatření, ale i dopředu Iva Vavrečková.

Hospoda U Dubu Liberec: Lidé si více berou jídlo s sebou!

 Úbytek zákazníků, kteří si přijdou sednout do hospody na oběd. To poznali hned první den nových opatření v hospodě U Dubu v Liberci. „Už na začátku měsíce nám chodilo méně lidí a teď je to ještě víc vidět,“ posteskl si majitel Tomáš Chvátal (49). Lidé se z restaurací přesouvají do kanceláří, kam si jídlo odnášejí. „Od otevření jsme zaznamenali nárůst těch, kteří chtějí jídlo s sebou,“ dodává. Každý kdo si přijde do hospody sednout, musí personálu předložit potvrzení o očkování nebo o prodělaném covidu. Nová opatření se snaží striktně dodržovat. „Nechci mít problémy,“ říká hospodský s tím, že kontroly stíhá personál bez problémů během běžného provozu. Do včerejšího poledne nikoho domů poslat nemuseli, všichni návštěvníci byli očkovaní a s kontrolou neměli problémy.

Kadeřnický salon Magdaléna Jirkov: Odhlašují se nám neočkované zákaznice

„Nová opatření dodržujeme a budeme dodržovat, ale nejsem z toho úplně v pohodě,“ netajila Magdaléna Chladová (50), majitelka Kadeřnického salonu Magdaléna v Jirkově u Chomutova. Ta se obává výrazného poklesu tržeb. „Ráno už mně telefonovala zákaznice, která ke mně chodí deset let, že odhlašuje objednávku, protože není očkovaná. A čekám další,“ řekla Aha! kadeřnice s více než třicetiletou praxí. V této covidové době dělá hodně ve stresu. „Kontroly, roušky, to nepřidá,“ říká. Její zákaznici, paní Miluši (64), která včera vyjádřila spokojenost s její prací, kontroly očkování neobtěžují. „Já naočkovaná totiž jsem,“ řekla Aha!.

Celý článek naleznete v tištěné podobě deníku Aha! (23. 11. 2021)



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.