Říje jako herecká podívaná: Takhle bojují daňci | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 1. května 2024

Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund

Říje jako herecká podívaná: Takhle bojují daňci

Tyto mladé daňky vyfotil před několika dny v oboře u Františkových Lázní Pavel Černý.
Tyto mladé daňky vyfotil před několika dny v oboře u Františkových Lázní Pavel Černý. (Foto Pavel Černý)

Chodí kolem sebe, pak se zaklesnou parožím a běží spolu přes celou oboru. Tam se odpojí a znovu se poperou. Takové divadélko v těchto dnech předvádějí daňci. Právě začala jejich říje.

Daňčí říje probíhá přibližně o měsíc později než u jelenů. Samci při ní soupeří o výsadní postavení, obhajují své teritorium a přetlačují se parohy. „Oproti jelení říji je ta daňčí o mnoho klidnější. Velmi rád je při tom pozoruji. Je to takové malé představení,“ říká fotograf Pavel Černý. Daňci se vyskytují ve volné přírodě velmi zřídka. Nejčastěji je lze zahlédnout v oboře, kde jejich říje probíhá ještě o několik dnů dříve. „Ozývají se chrochtavými zvuky, takzvaným rocháním. Březost trvá necelých osm měsíců. Počátkem léta samice přivádí na svět jediné mládě,“ dodává nadšený milovník přírody.

Mávají ocasy

Pokud se daňci cítí v ohrožení, mávají ocasem, čímž světu ukazují jeho bílou spodní část. Při útěku pak běží jako zběsilí. Odrážejí se všemi čtyřmi končetinami a prudce odskakují.

Nepáchají velké škody

Daněk ve srovnání s ostatní spárkatou zvěří působí minimální škody. Neničí kůru ze stromů ani neokusuje jejich výhonky. Živí se převážně bylinami a trávou. Chutnají mu kaštany, žaludy a jiné plody.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.