Pomáhal Vondráčkové, Vojtkovi i Absolonové - Byl žena, ale neměl na to občanku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Pomáhal Vondráčkové, Vojtkovi i Absolonové - Byl žena, ale neměl na to občanku!

Svobodová skončila za podvody ve vazbě.
Svobodová skončila za podvody ve vazbě. (archiv)

PŘÍBRAM – Obžalovaný Slovák Martin Sloboda (24), který v Česku vystupoval pod jménem Sandra Svobodová a pracoval jako soudkyně, byl včera osvobozen. Alespoň z toho, že by používal neexistující občanku na ženské jméno. Policie ho však viní z dalších činů.

Martin Sloboda se narodil na Slovensku. Operaci vedoucí ke změně pohlaví podstoupil před několika lety v Německu a do Česka přijel již jako žena – Sandra Svobodová. Tady se však vydávala za ženu bez předchozí úpravy a schválení osobních dat na matrice.

„Hlavním důvodem, proč jsem ve vazbě, je to, že jsem podepisovala arbitrážní rozhodnutí ženským jménem, které bohužel ještě oficiálně pořád neexistuje,“ řekla před časem Aha! Sandra. V Praze se stala soudkyní a později předsedkyní Vnitrostátní a mezinárodní arbitráže ad hoc. Mezi jmény jejích klientů figurují i slavné osobnosti jako Helena Vondráčková, Monika Absolonová nebo Josef Vojtek ze skupiny Kabát.

Obžaloba Svobodovou vinila, že v roce 2004 uzavřela v příbramské pobočce spořitelny úvěrovou smlouvu na 300 tisíc korun a prokázala se při tom falešným občanským průkazem na neexistující ženské jméno. Přitom byla papírově stále muž. Svobodová až do svého zatčení úvěr splácela. Policie však Svobodovou viní i ze tří podvodů a z poškozování cizích práv. Nadále jí tedy stále hrozí 11 let za mřížemi.

21.11.2007

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.