Bydlení v roce 2022. Do popředí se znovu dostane příroda | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Bydlení v roce 2022. Do popředí se znovu dostane příroda

 (Dovido.cz)

Máte v plánu stavět dům nebo si zařizovat své vlastní, nové bydlení? Nechoďte cestou bytových trendů letošního roku, letošní rok se zkrátka a dobře brzy uchýlí ke svému konci. A to znamená, že začnou platit trochu jiná pravidla. Pojďme se seznámit s bytovými hity příštího roku, o nichž se zmiňuje množství bytových designérů. Co se dostane do popředí a jaké styly budou jednoznačně vést před ostatními?

Oranžová jako barva roku

Zatímco letos jsme se ubírali spíše cestou zemitých odstínů a světle modré barvy, která dokázala navodit pocit klidu (i proto se s ní neplýtvalo v ložnicích), letošní rok se bude nést ve znamení trochu jiného odstínu. Vyhraje oranžová, jež není zrovna tou nejoblíbenější barvou. Musíme si však uvědomit, že má řadu odstínů a nemusíte sáhnout po tom nejvýraznějším tónu.

Obecně se oranžová barva bere za odstín optimistický, společenský, možná až dobrodružný a jednoznačně srdečný. Mnozí by doplnili, že vyjadřuje hravost a udržuje v člověku ono vnitřní dítě, které bychom si i v dospělosti měli pěstovat. Své místo proto dostává v obývacím pokoji, ale i v pracovně, kde dokáže podpořit naši kreativitu i radost.

Samozřejmě s ní nemusíte nutně vymalovat všechny zdi v interiéru (způsobila by možná až velký tlak na člověka). Spíše jděte cestou bytových doplňků, a i když budou zdi bílé, krémové nebo béžové, polštáře na pohovce nebo sama pohovka může být nositelem právě onoho barevného odstínu.

Okrová jako doplnění či náhrada

Že vás oranžová zkrátka vůbec nepřesvědčila? Nemusíte věšet hlavu a sžírat se obavami, že váš domov nebude odpovídat posledním módním trendům. Do hry se totiž dostává ještě okrová, která, mimochodem, jde s oranžovou skvěle do kupy. Nemusíte ji však kombinovat, můžete vsadit jen a pouze na ni.

Okrová je takovým dozvukem letošních zemitých odstínů, jež byly v módě. Má působit hřejivým duchem a vnést do domova trochu přírody (hlavně horké a divoké pouště). Opět s ní nemusíte vymalovat všechny zdi, opět je možné jít cestou bytových doplňků v této barvě.

Obrazy na stěnu ve stylu safari a Středomoří

Co se týče konkrétních bytových stylů, do hry se příští rok dostane především safari a středomořský styl. Oba můžete podtrhnout tematickými obrazy na stěnu, jež budou nositelem přesně toho, co dané styly definuje. Zatímco u safari půjdete cestou detailů a zemitých barev, středomoří si zase zaslouží spíše plážová zátiší a moře.

Obecně platí, že safari styl do domácnosti přinese spíše pouštní prvky, pouštní architekturu, pouštní oblasti. Do popředí se dostanou hřejivé materiály, jako je kůže, odhalené dřevo, šňůry nebo třeba těžké látky. Středomořský styl je spíše na vlně skandinávského bydlení čili se sází na jednoduchost, minimalismus, přirozené světlo hraje jednu z nejdůležitějších rolí a přírodní materiály mají v domově své místo.

Příroda a životní styl

Samostatným tématem je příroda a životní styl. Už nyní právě na toto cílíme při zařizování domácností a v příštím roce to nebude jiné. Mluvíme o klíčových konceptech moderních příbytku, které do domova vnáší pocit bezpečí, jistoty, pohodlí a klidu.

V takovém duchu lze zařídit nejen klasické rezidenční bydlení, které doplníte o kovové, geometrické osvětlení, jež jde se dřevem ruka v ruce, ale také se v tomto stylu budou zařizovat i pohostinské služby nebo maloobchody. Příroda a životní styl se nám zkrátka a dobře doslova vrývají pod kůži, a to opravdu ve všech oblastech.

Domov = designová terapie

Velkým trendem příštího roku bude takzvaná designová terapie, které budete muset docílit tím, jak zařídíte svůj interiér. Vytvořit stylové, přesto uklidňující prostory však není tak snadné, jak se to na první pohled může jevit. Nebojte se zakomponovat do příbytku levandulové nebo šeříkové odstíny, stejně jak aroma těchto bylinek.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.