Úspěch Zooparku Zájezd: Krajta Ajta se tiskla k háďatům | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Úspěch Zooparku Zájezd: Krajta Ajta se tiskla k háďatům

Jeden z Ajtiných potomků v plné kráse.
Jeden z Ajtiných potomků v plné kráse. (Foto Zoopark Zájezd/Veronika Svobodová, Jiří Marek)

Šesterčata doslova vyseděla krajta královská Ajta v Zooparku Zájezd na Kladensku. Vejce zahřívala a chránila dva měsíce. K mláďatům se pak jako pravá máma tiskla.

Když Ajta zbaculatěla a bylo zřejmé, že se chystá snést vejce, umístili ji chovatelé do speciálně vybudovaného inkubátoru s teplotou 29 až 32 °C. Ostatní už bylo na ní. „Běžně se hadům vejce odebírají a umisťují do inkubátoru samostatně,“ říká mluvčí zooparku Daniel Koleška. Pro Ajtu to nebylo snadné. „Samotným snesením vajec samice ztratí třetinu vlastní váhy. Další dva měsíce poté vejce chrání a nepřijímá potravu,“ vysvětluje zooložka Veronika Svobodová.

Když se mláďata začala prořezávat z vajec, máma se od nich odsunula, aby mohla v klidu vylézt na svět. Po vylíhnutí se k nim ale zase vrátila a s malými krajtičkami se k sobě tiskly. „Takové chování je pro nás nové, mateřská péče je u plazů vzácná a pravděpodobně u tohoto druhu ještě nějakou dobu po vylíhnutí přetrvává,“ dodává Svobodová. Všechna mláďata se podle chovatelů už stačila poprvé svléknout z kůže začínají přijímat potravu. Přirozený odchov, který se v zooparku podařil, je velkou vzácností.

Umí zvýšit teplotu

V přírodě krajty svá vejce nejen chrání vlastním tělem, ale dokonce jsou schopny snůšku díky drobným svalovým stahům zahřívat a zvýšit její teplotu až o několik stupňů.



Přečtěte si
-bello-
8. 11. 2021 • 13:55

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.