Merapi se nadechujeke zničujícímu výbuchu... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Merapi se nadechujeke zničujícímu výbuchu...

Tlak uvnitř sopky vystřeluje mraky popela až do výšky čtyř kilometrů.
Tlak uvnitř sopky vystřeluje mraky popela až do výšky čtyř kilometrů.

JAKARTA – Mraky popílku nad sopkou Merapi (3000 m) na ostrově Jáva v Indonésii dosahují výšky až čtyř kilometrů. Vědci předpovídají, že každým dnem sopka vybouchne.

Mraky popílku nad sopkou Merapi (3000 m) na ostrově Jáva v Indonésii dosahují výšky až čtyř kilometrů. Vědci předpovídají, že každým dnem sopka vybouchne. Úřady už nařídily v okolí evakuaci desetitisíců obyvatel, ti ale odmítají opustit své domovy. Co jim hrozí? Co se stane, až sopka bouchne?

Zničené tisíce domů! Možná až stovky mrtvých. Při výbuchu sopky Merapi v roce 1930 zahynulo 1300 osob, zatím poslední běsnění sopky v roce 1994 si vyžádalo 60 lidských životů. Teď to ale vypadá na mnohem větší výbuch. „Sopky vznikají na místech, kdejsou trhliny v zemské kůře. Přibližně v místech, kde se posunují dvě zemské desky proti sobě,“ vysvětluje německý expert Martin Zimmer (44) z geocentra v Postupimi. Horká hornina ze zemského jádra (teplota asi 4700 °C) stoupá trhlinou nahoru. Na povrchu se ochladí, nakupí se do kužele – tak vzniká sopečná hora. „Vytvoříli se při ochlazování z lávy špunt, vulkán se ucpe,“ říká Zimmer. Na první pohled to vypadá, že sopka spí: „Ale uvnitř stále stoupá tlak.“ Ten pak začne trhat vrchol sopky. Nejdříve létá popel a drobné kamínky, později začne vytékat i rozžhavená láva. I na zemském povrchu má teplotu stále kolem 500 °C.

Sopka Merapi se nyní připravuje k mohutnému výbuchu. „A při něm by se mohl urvat celý kužel sopky,“ varuje Zimmer.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.