Václav Havel: Klaus je hulvát... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Václav Havel: Klaus je hulvát...

Klaus s Havlem v době, kdy ještě byli vcelku kamarádi. Krmili spolu dokonce i labutě.
Klaus s Havlem v době, kdy ještě byli vcelku kamarádi. Krmili spolu dokonce i labutě. (ČTK)

PRAHA – Exprezident Václav Havel (70) se opět obul do prezidenta Václava Klause (66). Tentokráte ve filmu! V kinech se v lednu objeví dokumentární snímek »Občan V. H.«, který odhaluje otevřené nepřátelství mezi oběma mocnými muži.

Exprezident Václav Havel (70) se opět obul do prezidenta Václava Klause (66). Tentokráte ve filmu! V kinech se v lednu objeví dokumentární snímek »Občan V. H.«, který odhaluje otevřené nepřátelství mezi oběma mocnými muži.

Film po 13 let sleduje Václava Havla v roli prezidenta a přináší unikátní záběry ze zákulisí Hradu a jednání za zavřenými dveřmi. Exprezidenta můžeme ale vidět třeba i jako těžce nemocného pacienta, který přestože má rakovinu plic, laškuje: „Pane primáři, co nám dáte za panáka?“

Nejlepší hlášky z filmu

„Já budu alespoň z desetiny tak hulvátský jako on, i když on to dělá zabalené krásnými slovy,“ svěřuje se Havel svým poradcům, jak ho Klaus štve.

„On (Klaus) si myslí, že bude vládnout do konce svých dnů,“ stěžuje si Havel, aniž by tušil, že ho právě Klaus v roce 2003 nahradí ve funkci prezidenta.

„Klaus mi říkal: »Tak ty jsi prý pozval Clintona do Reduty. A to víš, že já jsem celý život chodil do Reduty na jazz?« Čekal, že ho pozvu, aby šel s námi. A teď si představte, že já překonal svou přirozenou zdvořilost a mlčel jsem. Nepozval jsem ho,“ vypráví pyšně Havel svým poradcům. Pak ale řekne: „No, je ale možné, že ho ještě pozvu.“ Což se také stalo…

„Chirac se celou dobu bavil s Dášou a úplně zapomněl nadávat na Ameriku. Příště musíme posadit Dášu vedle Chiraka,“ chlubil se, jak Dáša pobláznila francouzského prezidenta.

„Já tam nemůžu sedět dvě hodiny nad tím jídlem bez chuti, bez hořčice, bez pepře. Kdyby alespoň uměli polévku, dal bych si ji, a pak odešel,“ ohrnoval nos nad americkou kuchyní, když byl pozván na slavnostní oběd ve Washigtonu.

„Já nevím. On (Bill Clinton) je jednak o 10 let mladší a taky je větší erotoman,“ vtipkuje Havel, když ho jeho lékař přesvědčuje, že ho dostane do kondice, jako měl tehdejší americký prezident Bill Clinton.

„Vezměte si třeba válku v Albánii. V Evropské unii, v organizaci OBSE, na ministerstvech, všude jsou stovky úředníků, kteří mají na starosti Albánii. Kolik to stojí peněz, a vědí o tom hovno,“ nadával Havel.

„Tady růženec od papeže, tady kulička po Rudolfu II. Ježíšmarjá, já nevím, to je asi státní, že?“ Při balení na Hradě, když končil ve funkci prezidenta.

Ve filmu je i zajímavý dialog z roku 1996 mezi Havlem a expremiérem Milošem Zemanem. Tehdejší šéf ČSSD na Havla tlačí, aby ho pověřil sestavením vlády místo Klause, který volby vyhrál.

Zeman: „Je potřeba ukázat tvrdou ruku.“
Havel: „No, já bych si nejdříve skočil zatelefonoval Klausovi.“
Zeman: „Masaryk by to neudělal.“ (Kopne do sebe panáka becherovky.)
Havel: „Já Klausovi zavolat musím, to by byl podraz.“
Zeman: „Tak mi dejte ještě jednu becherovku.“

Havel odchází do kuchyňky telefonovat Klausovi. A nakonec ho pověří sestavením vlády...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.