Vzácnost na Zlínsku: V lese našel devítihlavý pravý hřib! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Vzácnost na Zlínsku: V lese našel devítihlavý pravý hřib!

Houbový propletenec se nevidí každý den.
Houbový propletenec se nevidí každý den. (Foto pro Aha! – T. Šírová, K. Srnec)

Našel praváka, a ne jen tak ledajakého! Karel Srnec (52) v lesích poblíž Březůvky na Zlínsku utrhl devítihlavý hřib. Sezona hub sice teprve začíná, díky dostatku vláhy a stabilních teplot bude ale prý letos obzvlášť vydařená.

Karel Srnec je věrný svému jménu a v přírodě se cítí jako doma. Začátku houbařské sezony se jako každoročně nemohl dočkat. Ve středu proto vyrazil na obhlídku do okolí Vizovických vrchů a úlovek na sebe nenechal dlouho čekat. „Místní lesy znám jako svoje boty. To, že jde o nádherně srostlé pravé hříbky, je velká pozoruhodnost a svědčí to o tom, že se houbaři mají ještě letos opravdu nač těšit,“ líčil nadšený Srnec.

Petr se pochlubil obří pýchavkou

Pýchavkám se nejlépe daří v létě a na jeho sklonku, což potvrdil i nedávný nález čtenáře Aha! Petra Pála. „Pýchavka s váhou 1,427 kg byla nalezena u prasečího chléva v Milovicích u Lysé nad Labem. Pan Pál byl svým nálezem tak nadšen, že nám houbu přivezl ukázat až do Krkonoš a poprosil nás o předání snímku do vaší redakce,“ řekla Tereza Šírová z Kavárny Pralinka v Rokytnici nad Jizerou.

Víte, že...

...hlavní houbařská sezona v Česku začíná v červenci a trvá až do listopadu?

...v tomto období se nejlépe daří hřibovitým houbám, holubinkám a pýchavkám?

...podle odhadu ekonomů si letos z lesů odneseme houby v hodnotě 4 miliard?

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.