Koudelka vypovídal před poslanci: Tlak od Babiše nebyl! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Koudelka vypovídal před poslanci: Tlak od Babiše nebyl!

Šéf BIS Michal Koudelka
Šéf BIS Michal Koudelka (Profimedia.cz)

Nejvyšší představitele státu jsme neodposlouchávali. Premiér Andrej Babiš (66, ANO) na mě netlačil, abych cokoliv zastavil. A vždy jsme postupovali podle zákona. To včera řekl sněmovní komisi ředitel BIS Michal Koudelka (56).

Ředitel kontrarozvědky včera vypovídal před sněmovní komisí pro kontrolu BIS v souvislosti s vyjádřeními prezidenta Miloše Zemana (76) pro Aha!. Ten tvrdil, že jeho lidé byli z rozkazu šéfa zpravodajců odposloucháváni. A jelikož hlava státu nemá mobil, a používá tak ke komunikaci přístroje svých kolegů, byl odposloucháván i on. Navíc měl prý Zemanovi Babiš říct, že odposlechy zastavil. To ale premiér odmítl. Koudelka včera před komisí sdělil, že za jeho působení nebyli odposloucháváni nejvyšší ústavní činitelé. A také, že na něj Babiš nikdy netlačil, aby zastavil operativní činnost proti komukoliv. „Plukovník Koudelka odmítl kategoricky obvinění, která zazněla z úst prezidenta republiky, a zopakoval, že jediné, co se k tomu dá říci, že zákonné povinnosti BIS neporušila,“ řekl včera po jednání šéf komise Pavel Bělobrádek (44, KDU-ČSL). Komise pak slova Koudelky stvrdila svým usnesením.

Zeman o BIS i Koudelkovi: Odposlouchávají i mě!

Video se připravuje ...

Hrad: Porušil zákon

Výsledek jednání komise nenechal chladným prezidentskou kancelář. Ta ve svém vyjádření uvedla, že ředitel BIS Koudelka postupoval v rozporu se zákonem. „Prezident republiky požádal již v roce 2018 ředitele BIS plk. Koudelku o poskytnutí informace, zda použitím zpravodajských prostředků či shromažďováním informací proti pracovníkům kanceláře prezidenta, resp. spolupracovníkům prezidenta byla zjištěna konkrétní bezpečnostní rizika pro Česko. V rozporu se zákonem nedostal prezident republiky na svoji otázku do dnešního dne odpověď,“ uvedla kancelář v prohlášení.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.