Podvodníček Viktor Lustig z Trutnovska: Prodal i Eiffelovku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Podvodníček Viktor Lustig z Trutnovska: Prodal i Eiffelovku!

Lustig má dodnes rozsáhlou složku u FBI.
Lustig má dodnes rozsáhlou složku u FBI. (Foto Getty Images, Twitter)

Není pochyb o tom, že Česko má spoustu osobností, které se proslavily i ve světě: sportovce, umělce a další... A slavný je i Viktor Lustig (†57) z Hostinného na Trutnovsku, jen Čechům neudělal tu úplně nejlepší reklamu. V minulém století proslul jako geniální lump!

O jeho (zlo)činech se v nové knize »Muž, který podvedl svět« rozepsal slavný životopisec Christopher Sandford (65). A čím ho Čech tak zaujal? Mazaný Lustig hovořil plynně šesti jazyky a byl mimořádně zdatným manipulátorem, který tahal prachy z naivních lidí, před kterými se vydával za aristokraty, zámožné obchodníky či vynálezce. Jeho majstrštyky?

Věž do šrotu

V roce 1925 se Lustig přestěhoval do Paříže, kde si ze sklepa luxusního hotelu udělal kancelář. Do ní pak vlákal obchodníka se šrotem Andrého Poissona a nabalamutil mu, že může vlastnit Eiffelovu věž za v přepočtu na dnešní měnu asi 125 milionů korun. Důvěřivý obchodník zastavil rodinný dům a zaplatil. Když zjistil, že naletěl, Lustig už byl dávno pod jiným jménem ubytován ve Vídni...

Obměkčil mafiána

Ve stejném roce předvedl snad ještě troufalejší kousek. V Chicagu nabídl Al Caponemu, že pokud mu dá 50 tisíc dolarů, do dvou měsíců mu je zdvojnásobí. Mafián skutečně zaplatil, jenže po několika týdnech mu Lustig přiznal, že o peníze přišel. Detaily nejsou dodnes známy, jisté ale je, že Čech od gangstera, který bez skrupulí vraždil i za křivý pohled, odešel nejenom živý, ale ještě s dalšími pěti tisíci dolary v kapse!

Smrt v Alcatrazu

Past sklapla až v roce 1935, kdy Lustiga s pomocí zhrzené milenky vystopovala policie. Za přípravu operace s padělanými bankovkami byl odsouzen na 20 let do Alcatrazu. V roce 1947 zemřel na zápal plic.

Lustigovy další fígle

■ Stroj na peníze 800 tisíc korun vydělal prodejem tiskáren na peníze. Trik spočíval v tom, že do stroje, kde byla předem schovaná bankovka, vložil ještě jednu stejné hodnoty. Otočil válcem a ven vyjely obě – pravá a podle Lustiga její kopie.
■ Falešná zeď V únoru 1909 se ve Vídni vydával za truhláře. Do hotelového pokoje nainstaloval falešnou zeď, skrz kterou získal přístup k cennostem ubytovaných hostů.
■ Prodej Toweru V roce 1914 se mu povedlo »prodat« londýnský Tower Bridge za 70 tisíc korun. Vydával se za pracovníka městského úřadu, který se ocitl ve finanční nouzi.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.