Začalo borůvkové šílenství! Obrovská úroda, ale trable s prodejem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Začalo borůvkové šílenství! Obrovská úroda, ale trable s prodejem

ilustrační foto
ilustrační foto (istock.com)

A je to tady, borůvky dozrály se začátkem prázdnin. A že letos jsou! Modrá úroda je vynikající, což se odráží i na ceně. Někde se prodávají dokonce o něco levněji než loni.

Nejoblíbenější lesní ovoce začali sběrači trhat sice zhruba o týden později než v minulé sezoně, ale čekání se vyplatilo. „Počasí borůvkám letos svědčilo. Je jich hodně a jsou i velké. Vypadá to s nimi lépe než v minulém roce,“ řekla Aha! Markéta Vaňková, která před pár dny začala prodávat borůvky na královéhradecké tržnici a rozhodně neměla nouzi o zájemce. Češi borůvky milují, což dokazuje i statistika s údajem, že si z našich lesů každý rok odnášíme až devět tisíc tun borůvek.

Velká změna

Borůvky i další obecně sypké nebalené ovoce letos prodejci nemohou podle nových pokynů Státní zemědělské a potravinářské inspekce nabízet v objemových, ale v hmotnostních jednotkách. Tedy nesmí uvádět cenu za litr, jak bývalo léta zvykem, ale za kilogram, případě 100 gramů. Vyplynulo to ze stížností zákazníků, kteří narazili na nepoctivé odměřování a zjistili, že dostali méně ovoce.

Litr neváží kilo!

Někteří lidé se mylně domnívají, že litr je to samé množství co kilogram, a po zavedené hmotnostní míře při prodeji borůvek se mračí, když na ceduli vidí dvojnásobně vyšší cifru, než jsou zvyklí. Někteří prodejci ji proto doplňují vysvětlením. „Aby bylo zřejmé, proč je kilogram za 200 korun, uvádíme, že to vychází z toho, že litru za 120 korun odpovídá 600 gramů,“ uvedla prodejkyně borůvek.

Namátkové kontroly

Kvůli změně pravidel prodeje borůvek však Česká obchodní inspekce v rámci celé republiky kontroly zaměřené na toto ovoce zatím nechystá. „Nicméně například inspektoři v Královéhradeckém a Pardubickém kraji již byli informování, aby na svých cestách v případě zahlédnutí prodejce borůvek provedli namátkovou kontrolu,“ uvedl mluvčí ČOI Jiří Fröhlich. Za pochybení hrozí prodejci pokuta až několik tisíc korun, při opakování prohřešku i výrazně vyšší.

Poláci zase levnější

Na borůvky vyrážejí Češi i letos k polským prodejcům při hranicích, kteří je mívají levnější. Ale pozor! Tam dál nabízejí cenu za litr. Na tržnici v obci Kudowa Zdroj poblíž Náchoda je nyní toto objemové množství borůvek za 90 korun, ale zákazník si může říct i o prodej na váhu, tedy kilo borůvek. Ten však Poláci přirovnávají ke dvěma litrům bobulek, takže za něj chtějí 180 korun.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.