Psychiatři zkoumali podivínského zabijáka Jiřího D. (66): »Nedá se s ním bavit!« | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Psychiatři zkoumali podivínského zabijáka Jiřího D. (66): »Nedá se s ním bavit!«

Jiřího D. vedou policisté k výslechu.
Jiřího D. vedou policisté k výslechu. (Foto Aha! – Václav Burian, PČR, Aktu.cz)

Na exkolegyni útočil kyselinou, jím nastražená výbušnina zranila jednoho policistu, pracovnici úřadu práce dokonce zastřelil. Zabijáka Jiřího D. (66) znalci zkoumali už před pěti lety. Teď promluvil jeho bratr.

Sourozenci podle rejstříku firem před deseti lety podnikali společně ve firmě 3dm. Pak se ale bratrské pouto přetrhlo. „Je za tím řada věcí, prostě mu přeskočilo a nedá se s ním vůbec bavit. Byl i ošklivý na matku,“ řekl serveru iRozhlas jeho bratr Richard D.

Nepřizpůsobivý, obtížný

Tohoto »přeskočení« si všimli i znalci z oboru psychologie a psychiatrie, když ho roku 2016 kvůli trestnímu řízení vyšetřovali. „Podle nich není Jiří D. duševně nemocný. Má poruchu osobnosti. Je člověkem nepřizpůsobivým, obtížným sobě i svému okolí,“ informoval dříve server iDnes.cz. Tehdy se firma Aero Vodochody, kde dříve Jiří D. pracoval, soudně bránila jeho útokům a pomluvám. A soud jí dal za pravdu, nařídil Jiřímu D., aby s útoky přestal, a firmě také zaplatil odškodné milion korun. Podle znalců se tehdy ještě dokázal ovládnout a jeho agresivita byla pouze verbální.

Svíčka pro Lenku

Obětí střelce je Lenka L., která pracovala na Úřadu práce Prahy 2 v Bělehradské ulici na pražských Vinohradech. Tu v minulosti urážel a psal jí výhružné e-maily, protože mu byla zamítnuta podpora v nezaměstnanosti. Lidé na improvizované pietní místo před budovou úřadu přinesli květiny a svíčky, včetně jedné s dojemným vzkazem »pro Lenku«.

Bod zlomu

Co se změnilo, že se své výhrůžky rozhodl zrealizovat? „Měl pocit, že každý, kdo mu nevyhoví, je jeho nepřítel, je patrná určitá fixace a vytrvalost v pocitech, to znamená, že křivdu neodpouští, a to po velmi dlouhé období. Dochází do bodu, který se označuje jako finální bankrotová reakce, to znamená, že mizí morální brzdy a otevírá se cesta pro to vzít svou spravedlnost do vlastních rukou,“ nastínila pro Aha! policejní psycholožka Ludmila Čírtková.

Přečtěte si
bestteckaie
3. 7. 2021 • 04:16

Až zjistí, že je blb, naštve se na sebe, neodpustí si a odděla se.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.