30. výročí odchodu sovětských vojáků: Ivan šel konečně domů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

30. výročí odchodu sovětských vojáků: Ivan šel konečně domů!

Výročí urychleného odsunu vojáků sovětské okupační armády z ČSSR: Odešli před 30 roky!
Výročí urychleného odsunu vojáků sovětské okupační armády z ČSSR: Odešli před 30 roky! (Foto Aha! – David Malík a Karel Cudlín, Vojta Dukát)

»Běž domů, Ivane, čeká tě Nataša!« Prosba v nápisech, které se od okupace v roce 1968 objevovaly po Československu neustále, se splnila před třiceti lety. Na konci června roku 1991 opustil zemi poslední sovětský voják. Statisíce jich okupovaly naši zemi 23 let!

Sovětská armáda vtrhla do Československa 21. srpna roku 1968. Původně dočasný pobyt intervenčních vojsk se stal vojenskou přítomností na dobu neurčitou. Cílem nebylo podle většiny současných českých historiků jen zpacifikovat neposlušné československé vazaly, ale zajistit si i trvalou sovětskou vojenskou přítomnost v Československu. To bylo pro Sovětský svaz důležité z pohledu možného vojenského konfliktu se Západem. Vyjednávání o odchodu začalo krátce po revoluci v lednu 1990. A bylo sakra složité. Mimo jiné i pro to, že Sovětský svaz neměl vojáky a jejich rodiny kam přemístit. Sloužilo jich tu téměř 75 tisíc a s nimi zde žilo 40 tisíc rodinných příslušníků. Dokonce navrhovali i pětiletý plán odsunu. Nakonec odešli kvapem. Jejich odchod zachytila tehdy jen hrstka dokumentaristů. „Je to taky kus dokončení revoluce, kus historie,“ říká fotograf Karel Cudlín, který spolu s Vojtou Dukátem vystavil před pár dny málo známé či dosud nepublikované fotografie a záběry.

Unikátní výstava

V pražské smíchovské 400 ASA Gallery byla minulý týden zahájena výstava ODCHOD! fotografií Karla Cudlína a Vojty Dukáta. Pětačtyřicet fotografií nemapuje pouze vojáky, ale především to, co zůstalo po nich. Fotografie doplňuje exkluzivní projekce krátkého filmu Vojty Dukáta. Výstava potrvá až do 12. září.

Sirény a zvony

Okupaci ukončila až dohoda mezi vládou ČSSR a SSSR, která byla podepsána 26. února 1990. V neděli 30. června 1991 se po celé tehdejší České a Slovenské federativní republice rozezněly sirény a zvony. Vyzvánění bylo symbolickou oslavou konce třiadvacet let trvající okupace Československa.

Podepsáno v Kremlu

Dohodu o odsunu podepsali v moskevském Kremlu ministři zahraničí Jiří Dienstbier a Eduard Ševardnadze. Podpisu přihlížel generální tajemník Michail Gorbačov a československý prezident Václav Havel. Na odsun dohlížel exšéf parlamentní komise Michael Kocáb.

Poslední voják

Posledním vojákem, který opustil naši zemi, byl 27. června tehdejší velitel, generál Eduard Vorobjov. Bylo zde 73 500 sovětských vojáků, 1220 tanků, 2505 bojových vozidel a transportérů, 1218 děl a minometů, 76 bojových letadel a 146 vrtulníků. Vojáci byli rozmístěni v 83 posádkách (67 v Česku a 16 na Slovensku).

Kocáb: Je to ostuda!

Odchod si o víkendu připomněli i lidé v Milovicích. Na akci nazvané Sbohem armádo! Aneb 30 let po... promluvil Michael Kocáb (66), který bojuje za to, aby byl 27. červen státním svátkem a považuje za nepředstavitelnou ostudu, že tomu tak dávno není.



Přečtěte si
-bello-
30. 6. 2021 • 23:54

Hm a pomohli jsme si ?Protože já tady vidím statisíce oprsklých Ukrajinců a všude slyším ruštinu.Vo,jsko z 68. bylo aspoň zalezlý, teď nás diriguje Brusel místo Moskvy a jestli se hnou Francouzi, máme se na co těšit

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.