Svět slavil konec války, u nás ale stále tekla krev | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Svět slavil konec války, u nás ale stále tekla krev

Ošetřování sovětských vojáků při bojích v okolí Slivice, Milína a Březnice.
Ošetřování sovětských vojáků při bojích v okolí Slivice, Milína a Březnice. (Foto Hornické muzeum Příbram)

 Evropa slavila konec hrozné války, při níž zemřelo přes 60 milionů lidí, v Československu se však stále válčilo! Před 74 lety se němečtí okupanti odmítli vzdát a za každou cenu se chtěli prostřílet do amerického zajetí. Ve středních Čechách padly poslední výstřely až 12. května. 

Poslední operace druhé světové války na východní frontě – Pražská ofenzíva – skončila úspěchem spojeneckých vojsk. Československo se povedlo osvobodit a nacisté podepsali kapitulaci. Část německých vojáků však odmítla uposlechnout rozkaz o konci bojů a vydala se směrem na jihozápad země. Ve Slivici u Milína asi šest tisíc Němců prchajících z Prahy a Sedlčanska pod vedením generála Carla Friedricha von Pückler-Burghauss vybudovalo 10. května opěrný bod.

„Věděli, že za to, co prováděli, je nečeká v sovětském zajetí nic dobrého, proto se chtěli dostat k Američanům,“ popsal Aha! historik Josef Velfl z Hornického muzea Příbram. Němci se navíc v důsledku nacistické propagandy posledních válečných let Rudoarmějců báli. „Řada z nich pak raději volila dobrovolnou smrt,“ doplňuje historik Jaromír Mrňka.


Německý teror
S usazením německých vojáků u Milína se odmítli smířit čeští partyzáni a gardisté, jejich odpor byl ale 11. května rozmetán. Nacisté se stále chovali brutálně, jak dokládá i zabití civilisty Josefa Šplíchala ve Slivici. „Esesák na něj něco křičel, pak přivolal z pochodujícího proudu důstojníka. Ten ho nejprve stloukl pažbou pušky, pak nutil koně, aby po něm dupal a nakonec do něj vystřílel celý zásobník pistole,“ vzpomínal pamětník Stanislav Tuháček.


Sovětští zachránci
Nelidská agresivita okupantů vůči civilistům ustala až s příchodem Rudé armády v noci na 12. května. Generál Pückler-Burghauss podepsal okolo třetí hodiny ráno definitivní kapitulaci a poté se pokusil uniknout k Američanům. Ti ho však odmítli a on se později zastřelil. Boje pokračovaly ještě několik hodin, než Sověti zcela ovládli území a zajali prchající vojáky. Obětí jednoho z posledních výstřelů se stal četník Josef Sládek, který se postavil prchajícím nacistům do cesty. Místní po válce žehrali nad tím, že sovětská vojska nedorazila dříve, čímž mohla zabránit zbytečnému krveprolití. „Příchod sovětských vojáků nás však zachránil. Němci byli zuřiví, chtěli se mstít. Myslím, že nepřijít sovětští vojáci, naše vesnice by možná do rána nestála,“ vzpomínal po válce Rudolf Hacaperka z Lešetic.


Víte, že...
...poslední bitvu 2. světové války v Evropě si v obci Slivice u Milína připomínají každoročně? Letošní rekonstrukce bojové vřavy proběhne zítra od 10 hodin.
...příběhy hrdinů shrnuje výstava v Památníku vojna v Lešeticích? Jejím autorem je historik Josef Velfl.

Pražská operace
Pražská operace nebo také Pražská ofenzíva byla poslední větší bitvou druhé světové války na východní frontě. Jejím cílem bylo osvobození Československa a zajetí nacistických vojáků. Účastnilo se jí přes dva miliony Sovětů, 140 tisíc Rumunů, 70 tisíc Poláků a přibližně 170 tisíc Čechů. Operace probíhala oficiálně od 6. do 11. května, definitivně však nacisté složili zbraně až o den později. Během Pražské ofenzívy bylo zabito, zraněno či zajato přibližně 850 tisíc německých vojáků.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.