Spletl si výfuk se samopalem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Spletl si výfuk se samopalem

Voják, který střílel, podle dostupných informací nijak potrestán nebyl.
Voják, který střílel, podle dostupných informací nijak potrestán nebyl. (ctk)

Stačil uvolněný výfuk a jeden člověk zemřel, druhý byl těžce zraněn. Auto se dvěma muži rozstřílel na šumavské silnici ruský voják.

Tragédie se odehrála 5. září 1968, tedy reletaivně krátce po invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Podnik Jednota Vimperk plánoval koupit rektreační chatu na šumavských Nových Hutích. Vůz Tatra 603 řídil Bohumír S. předseda ROH podniku, který chatu prodával, a s ním jel zaměstnanec Jednoty Josef Š.

„Při závadě vozu došlo k takzvanému střílení do výfuku, čili jednalo se o běžnou závadu vozu. Podle názoru sovětské hlídky však bylo na ní nejméně jedenáctkrát vystřeleno, proto vystřelila ze samopalu, z nějž tři výstřely zasáhly civilní osobní vůz. Řidič byl na místě mrtev,“ stojí v místní kronice. Josef Š. skončil s těžkým zraněním v nemocnici. Voják, který střílel, podle dostupných informací nijak potrestán nebyl.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.