Naděje pro všechny kardiaky: »Budík« bez drátů! A... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Naděje pro všechny kardiaky: »Budík« bez drátů! A...

Ilustrační foto
Ilustrační foto (istock.com)

Tradiční kardiostimulátor má miniaturní generátor s baterií a váží až 50 gramů. Těm může být brzo konec. Američtí vědci totiž vyvinuli »budík« bez baterie, který je z biomateriálů a po určité době se prostě rozpustí v těle!

Společný projekt dvou amerických univerzit nabízí stimulátor, který bude ultralehký a zcela miniaturní. Energii bude získávat z vnější antény. Přístroj se navíc po 5 – 7 týdnech zcela »vsaje« do těla a stane se nedílnou součástí organismu. Zatímco dnešní »budíky« je třeba zpod kůže odstranit chirurgicky, ty nové lze nastavit a v okamžiku, kdy už je pacienti nepotřebují, se během několik málo dní rozpustí. „Napájení z antény je stejná technologie, jaká je využita u chytrých mobilních telefonů,“ vysvětluje John Rogers, jeden z vedoucích projektu.

Už žádný skalpel!

Vědce nejvíc těší, že se vyhnou traumatizujícímu chirurgickému zákroku na vyjmutí stimulátoru. „Sníží se riziko infekce a ubude jizev,“ říká Rogers. Právě infekce označil za veliký problém, který by nový hlídač srdce mohl odstranit. Navíc bude tak malý, že by mohl být do těla vložen skrz tepny a chirurgický zákrok by zcela odpadl. Zatím nicméně neproběhly testy na lidech a známa není ani cena nového stimulátoru.

 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.