Smrtící skandál v Ústí nad Labem: Zazdili chráněné rorýse! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Smrtící skandál v Ústí nad Labem: Zazdili chráněné rorýse!

Rorýs obecný
Rorýs obecný (Foto Aha! – Michal Israel Volf a Václav Beran)

Co to proboha provedli? Dělníci, kteří zateplovali mateřskou školu u plavecké haly na Klíši v Ústí nad Labem zazdili do fasády 19 rorýsích hnízd spolu s mláďaty a vejci. Přestože se dospělí jedinci snažili zvenčí ke svým potomkům proklovat, většina ptáčat uvnitř zahynula.

Na zazděné větrací otvory, které rorýsi využívají ke hnízdění, upozornil ornitolog Václav Beran, který kolem opravované školky procházel. Všiml si, že do průduchů pod střechou nalétávají dospělci a snaží se je prorazit zobákem. „Zoufale poletovali okolo budovy, snažili se dostat dovnitř, ale neměli možnost, protože deseticentimetrovou izolaci neprorazí,“ popsal ornitolog.

Šokující pohled

Když se včera spolu s inspektory životního prostředí podíval do zazděných otvorů speciální kamerou, zůstal jako opařený. „Došlo k tomu nejhoršímu, kdy většina mláďat uvnitř zahynula, našli jsme také vejce, která byla více než dva dny bez potřebného tepla,“ doplnil šokovaný muž.

Firma prý nevěděla

Podle vyjádření zástupce stavební firmy Studio Jelínek ale nikdo z dělníků o výskytu chráněných rorýsů nevěděl. „Pro nás je to novinka, my tu informaci ve stanovisku pro stavební povolení nemáme a teď musíme konat, abychom zachránili, co se zachránit dá,“ sdělil muž. Jeho slova potvrdil i ústecký magistrát. „V projektové dokumentaci z roku 2018 nebyla o výskytu rorýsů ani zmínka,“ uvedl náměstek ústeckého primátora Pavel Tošovský. Kdo ale nese za chybějící údaje zodpovědnost, odmítl komentovat. „Nemohu nyní na někoho ukázat prstem, počkáme na výsledky šetření České inspekce životního prostředí (ČIŽP) a policie,“ doplnil Tošovský.

Pokuta až dva miliony

ČIŽP už zahájila správní řízení se stavební firmou, která už zastavila další zateplování školky. „Společnost spolupracuje, bere vše na sebe, ale stejně jí hrozí pokuta až dva miliony korun,“ sdělil mluvčí ČIŽP Jiří Ovečka. Zároveň upozornil na přístup ústeckého magistrátu. „Rozhodně měl na skutečnost, že zde hnízdí rorýsi, magistrát firmu upozornit,“ uzavřel mluvčí.

Ohrožený pták

Rorýs obecný je malý stěhovavý pták z řádu svišťounů. Původně hnízdil ve štěrbinách skal a dutinách stromů. Se stavbou budov se adaptoval na hnízdění v otvorech a skulinách zdiva vyšších staveb. V Česku je zvláště chráněn jako ohrožený druh.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.