Senátní útok na Zemana: Jak se brání sesazení?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Senátní útok na Zemana: Jak se brání sesazení?!

Návštěva srbského prezidenta Aleksandara Vučiče Pražském hradě.
Návštěva srbského prezidenta Aleksandara Vučiče Pražském hradě. (reprofoto Twitter Kancelář prezidenta republiky)

Už je to nějaká doba, co se prezident Miloš Zeman (76) rozhodl, že si zjednoduší život invalidním vozíkem. A včera na slavnostním otevření nové lávky v Lánské oboře poprvé pořádně zblízka ukázal, na čem jezdí. To, že jej senátoři považují za neschopného vykonávat svůj úřad, ale Zemana zřejmě nevzrušuje.

Hlavu státu na místo přestřihávání pásky přivezla ochranka. Podle fotografií Aha! se jedná o skládací mechanický vozík Action 2NG, který plně hradí pojišťovna a v tabulkách Státního ústavu pro kontrolu léčiv lze vyčíst cenu 12 tisíc korun. A Zeman si pochvaloval, jak je to v Lánech krásné. „Jsou tady krásné několik set let staré stromy, je tady hodně zvěře, je tady nádherná Klíčovská přehrada,“ vypočítal. Pak přestřihl pásku a odjel do zámku. Ani slůvkem se ale nezmínil o tom, že se pod ním houpe křeslo. Bezpečnostní výbor Senátu totiž tento týden dospěl ke stanovisku, že i ve světle toho, jak komentoval kauzu Vrbětice, Zeman není schopen vykonávat svoji funkci. „Je to organizovaný pokus o státní převrat ve stadiu zrodu,“ rozohnil se na Twitteru namísto prezidenta jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Kdyby tohle příští týden ratifikovala celá komora a posléze i Sněmovna, mohl by být prezident doopravdy zbaven funkce. To ale není moc pravděpodobné – v dolní komoře mají převahu strany, které Zemana spíše podporují a už předloni zablokovaly jemu adresovanou ústavní žalobu.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.