Unikátní Jawa 650 Limited edition: Vydražil ji za milion korun! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Unikátní Jawa 650 Limited edition: Vydražil ji za milion korun!

Vydražený motocykl zůstává v České republice.
Vydražený motocykl zůstává v České republice. (Foto Galerie KODL, INT)

Strojů je jen 21 a financoval je neoficiální VIP motorkářský klub, složený z tehdy nejvlivnějších politiků a byznysmenů. Řeč je o unikátní edici motocyklů Jawa 650. Jedna z nich se nyní vydražila za milion korun.

Ještě než aukce na pražském Žofíně vůbec začala, měli už organizátoři zájemce, který nabízel za jediný stroj zaplatit půl milionu. Vyvolávací cena byla 200 000 Kč a ve hře bylo téměř až do konce několik zájemců, kteří neustále přihazovali. Novým majitelem se ale nakonec stal nejmenovaný Čech, který za motocykl zaplatil milion korun. „Motocykl tak zůstává v České republice,“ řekla Aha! Terezie Kaslová z Galerie KODL, která před několika dny aukci provedla.

Před patnácti lety

Firmu Jawa, vlastněnou v té době Antonínem Charouzem, oslovila v roce 2006 skupina vlivných politiků a podnikatelů. Chtěli, aby pro ně firma vyrobila limitovanou edici speciálně upravených chopperů. Vzniklo tak jedenadvacet motocyklů Jawa 650 Limited edition. Vycházely z modelu 650 Classic, na jehož podobě se podílel známý designér Václav Král.

Politici i byznysmani

Majiteli nových motorek se stali lidé, kteří tehdy hýbali českým byznysem. Byli mezi nimi například tehdejší ministr průmyslu a obchodu za ČSSD Milan Urban (62), někdejší poslanec za ODS Vlastimil Tlustý (65), podnikatel a finančník Patrik Tkáč (47) či miliardář Martin Roman (51), dnes šéf skupiny prestižních škol PORG, dříve šéf plzeňské Škodovky a později generální ředitel a předseda představenstva společnosti ČEZ.

Peníze pozůstalým

Vydražená částka oproštěná od jakékoliv aukční přirážky bude připsána ve prospěch Charity Česká republika. Peníze půjdou na pomoc a podporu pozůstalým rodinám s dětmi, které se dostaly do existenčních potíží kvůli úmrtí jednoho z rodičů v souvislosti s covidem-19.

Stroj číslo 1

Jakmile Jawa unikátní motorky vyrobila, jejich noví majitelé si rozdělili pořadová čísla a třikrát společně vyrazili na výlet. Nikdy ale nebyli všichni, většinou jich bylo kolem deseti. Ne všichni totiž patřili tělem i duší mezi zaryté motorkáře. „I já jawu parkuji v garáži a jednou za měsíc se na ni zálibně podívám s chutí někam vyrazit, což se ale už deset let nestalo,“ řekl serveru Aktuálně.cz Martin Roman, který má na svém motocyklu pořadové číslo 1.

Stála v muzeu

Motocyklů vzniklo 21, avšak jejich majitelů bylo pouze 20. Stroj s pořadovým číslem 19/21 dlouhé roky byl v muzeu Jawy v Týnci nad Sázavou a čekal, až nastane jeho správný čas. Tím byla právě nedělní akuce na pražském Žofíně.

Vznikly i hodinky

Dvacítka majitelů unikátní Jawy 650 Limited edition měla prý v úmyslu tímto způsobem podpořit a zviditelnit tradici českého průmyslu a české výrobky. Údajně proto vznikly také motorkářské hodinky pojmenované Rider, vyrobené ve speciální úpravě Jawa. + foto hodinky1,2

Typické znaky značky

Designér Václav Král v modelu Jawa 650 Limited Edition zachytil nejdůležitější linie a tradiční křivky českých strojů Jawa v charakteristické vínově červené barvě, doplněné chromovanými doplňky a ručně šitým sedlem ze světlé kůže. Pohonná jednotka stroje je tvořena jednoválcem o objemu 652 ccm. Agregát má výkon 35,4 kW (48 k) v 6500 ot./min. a točivý moment 57 Nm nastupuje v 5000 ot./min.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.