Dovolená 2021: O kolik zdraží cesta do Chorvatska? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Dovolená 2021: O kolik zdraží cesta do Chorvatska?

Chorvatsko se chystá ne dovolenkáře. Otevírá i více konzulátů pro řešení mimořádných těžkých událostí
Chorvatsko se chystá ne dovolenkáře. Otevírá i více konzulátů pro řešení mimořádných těžkých událostí (Blesk - Nikola Forejtová)

Chystáte se letos na dovolenou do Chorvatska? Pokud chcete jet autem, musíte ušetřit pár stovek navíc. Oproti loňsku totiž zdražily pohonné hmoty, a cesta do naší nejoblíbenější středomořské destinace se tak prodraží.

Z Prahy do Splitu je to asi 1000 kilometrů, z Brna do Rijeky jen asi 650. Jestli zůstat na severní Istrii, nebo sjet k jižnějšímu Šibeniku či Splitu, se rozhodněte nejen podle obvyklé teploty vzduchu a vody, ale i podle toho, kolik chcete utratit za cestu. „Jen za pohonné hmoty dají Češi při cestě do Chorvatska a zpět letos v létě nejpravděpodobněji průměrně bezmála 3400 korun, podobně jako v roce 2019. Loni je přitom ty samé výdaje vyšly jen na přibližně 3000 korun,“ spočítal ekonom Lukáš Kovanda.

Cena bude šplhat
Před létem lze podle něj očekávat ještě další zdražení benzinu i nafty. „Důvodem je pokračující zotavování globální ekonomiky při stále citelně tlumené těžbě kartelu OPEC a jeho spojenců v čele s Ruskem,“ vysvětlil ekonom, který čeká, že ceny u nás mohou vystoupat až na 33 korun za litr benzinu a 31 za litr nafty.

Mýto ušetří krabičky

Na chorvatských dálnicích se platí mýto. Pokud pojedete na větší vzdálenost, můžete ušetřit tím, že si zakoupíte krabičku ENC. Na ni si můžete dobít libovolný kredit, který se vám bude strhávat při průjezdech mýtnic. Je to i rychlejší, mýtné brány můžete projet.

Tankujte chytře

Když si dobře rozplánujete cestu, můžete na benzinu něco ušetřit. Nebo alespoň nebudete zbytečně tratit. Pokud jedete přes Slovinsko, natankujte určitě tam, benzin je tam totiž levnější než u nás. V Maďarsku a Rakousku je jeho cena srovnatelná s naší. Naopak v Chorvatsku je dražší, takže tam berte litrů co nejméně.

Test nebo očkování

Češi budou moci cestovat do Chorvatska již po 22 dnech od první vakcíny proti covidu-19. Opatření začne platit v nadcházejících dnech. Těm, co ještě vakcínu nedostali, stačí negativní PCR či antigenní test.

Další informace k letošnímu cestování do Chorvatska najdete v tištěném vydání deníku Aha! (31. 5. 2021)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.