Česko a další země Evropy: Běloruská letadla k nám nesmí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Česko a další země Evropy: Běloruská letadla k nám nesmí!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Blesk:David Malik)

Odveta za vynucené přistání boeingu Ryanair v Minsku. Česko pozastavilo provoz běloruských aerolinek Belavia na svém území. Prezident totalitního státu Alexandr Lukašenko (66) se ale brání, že jednal v souladu se zákonem.

Česko se podle vicepremiéra Karla Havlíčka (51, za ANO) připojilo k dalším evropským zemím, které omezily provoz běloruských aerolinií. Poslední odbavený let byl ten včerejší a lidé, kteří se nestihli vrátit domů z východoevropské země, mají využít autobusovou dopravu. Navíc ČSA oznámily, že na lince do Moskvy se jejich stroje budou vyhýbat běloruskému vzdušnému prostoru. Lukašenko se ale brání, že vynucené přistání stroje společnosti Ryanair, kde bylo 170 lidí na palubě, bylo v souladu se zákony. Běloruské úřady měly prý zprávu ze Švýcarska, že na palubě je bomba. Ta se nenašla, ale režim při kontrole pasažérů zatkl opozičního novináře Ramana Prataseviče (26) a jeho přítelkyni. Zadržený žurnalista je veden na seznamu teroristů a hrozí mu tak trest smrti, podle ruských médií je ale pravděpodobné, že bude odsouzen na 15 let vězení za organizování masových nepokojů.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.