Běloruský prezident chtěl zatknout novináře... A tak poslal stíhačku na letadlo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Běloruský prezident chtěl zatknout novináře... A tak poslal stíhačku na letadlo!

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko
Běloruský prezident Alexandr Lukašenko (Reuters)

Na palubě je bomba, musíte nouzově přistát. Pod touto záminkou donutila běloruská stíhačka MIG 29 přistát civilní letadlo na letišti v Minsku. Důvodem bylo zadržení opozičního novináře Ramana Prataseviče (26).

Rozkaz ke startu stíhačky vydal sám běloruský prezident Alexandr Lukašenko (66). Ta doprovodila na minské letiště stroj společnosti Ryanair na pravidelné lince Atény – Vilnius. Původně avizovaná výbušnina se na palubě nenašla, ale během kontroly pasažérů byl zatčen novinář Pratasevič, který je v Bělorusku na seznamu teroristů a hrozí mu tak trest smrti. S ním byla zatčena i jeho přítelkyně, Ruska Sofia Sapegaová (23). Běloruská opozice tvrdí, že pilotům bylo vyhrožováno sestřelením, pokud neuposlechnou výzvy. Incident vyvolal mezinárodní vlnu nevole. Polský premiér Mateusz Morawiecki (52) to označil za akt státního terorismu a třeba irský ministr zahraničí Simon Coveney (48) za státem podporované pirátství. Podle některých informací měli v Minsku vystoupit další osoby, snad příslušníci tajných služeb... „Letadlo opustilo pět nebo šest lidí. Jenom jeden z nich byl zatčen, což naznačuje, že ti ostatní byli lidé z tajné služby,“ citovala Coveneyho agentura Reuters.

Ostrý protest včera pak sdělil běloruskému velvyslanci také Černínský palác a ministr zahraničí Jakub Kulhánek (38, ČSSD) požaduje okamžité propuštění zadržených opozičníků. „Je neakceptovatelné, že běloruský režim zneužil mezinárodní letecké právo k pronásledování svých oponentů,“ uvedl šéf české diplomacie. Polsko, kde byl zadržený letoun registrován, pak už spustilo vyšetřování celé věci.

Jen »doporučili« přistání 

V Bělorusku vzniká komise, která má vyšetřit okolnosti nedělního přistání letounu společnosti Ryanair v Minsku. Běloruská státní letecká společnost podle agentury Reuters uvedla, že letoví dispečeři jen »doporučili« posádce letadla Ryanair a trase z Atén do Vilniusu přistát v Minsku, ale nenutili je k tomu výhrůžkami... To odmítá šéf letecké společnosti Ryanair Michael O‘Leary. „Zdá se, že záměrem úřadů bylo odstranit novináře a jeho doprovod na cestě,“ uvedl.

Zákaz letů

Litevské úřady zakázaly létat přes Bělorusko letadlům, míří do Litvy či opačným směrem. Tamní vláda pak doporučila svým občanům, aby se vystříhali cest do Běloruska. O stejném kroku, tedy přerušení veškeré tranzitní dopravy přes Lukašenkovu zemi, a k zákazu přistávání běloruských aerolinek v Evropské unii, včera rokovali prezidenti a premiéři členských zemí evropského bloku.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.