Naháč z Lysé se takhle zřídil: Vyléčil popáleniny 2. stupně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Naháč z Lysé se takhle zřídil: Vyléčil popáleniny 2. stupně!

Spolu s autorem textu před pěti lety vyšli na Lysou polonazí.
Spolu s autorem textu před pěti lety vyšli na Lysou polonazí. (Foto Aha! – Petr Podroužek, Drahoslav Ramík/ČTK)

Kdo se poslední roky vydal pěšky na Lysou horu, určitě potkal Jána Čupu (69). Polonahý horal totiž ještě do nedávna vyrážel na její vrchol den co den. Už je ikonou, inventářem, kdekdo se s ním fotí. Nechybělo však mnoho a oblíbený beskydský vrchol, od kterého bydlí jen pár kilometrů, mu už navždy mohl zůstat zapovězený. Měl těžký průběh covidu a ošklivě se také popálil...

Občas si nahoru vyšlápne i pětkrát během čtyřiadvaceti hodin. Lidé ho zastavují, ptají se, fotografují se s ním, protože především v zimě na někoho takového jen tak nenatrefíte.

Těžký průběh covidu

Teď má načas utrum, Ján Čupa se v dubnu musel nejdříve poprat s covidem. „Zprvu byla pozitivní manželka, mě to potkalo o týden později. Měl jsem deset dnů vysoké teploty až 39,9 °C. V takových horečkách jsem ležel deset dnů. Karanténa nám skončila 13. dubna, ale s manželkou jsme byli stále oslabeni. Takže jsem počítal s tím, že se na hory nedostanu ještě asi měsíc,“ vrací se ke koronaviru Ján Čupa. Říká se, že neštěstí nechodí po horách, ale po lidech, což u Jána Čupy platí dvojnásobně. Tři týdny po skončení karantény se už cítil tak dobře, že začátkem května uvažoval opětovně o výšlapech na Lysou horu. Jenže 2. května k večeru přišel k vážným popáleninám na celé tváři, uších, krku, hrudníku a dalších částech těla. Důvod, jak k popáleninám Ján Čupa přišel, známe, na jeho přání je však redakce nezveřejní.

Nechtěl do nemocnice

„Přestože jsem byl hodně popálen, do nemocnice jsem zpočátku nechtěl. Takže jsem doma zůstal ještě další tři dny. Následně se však můj zdravotní stav začal hodně zhoršovat, proto jsem požádal kamaráda, ať mě zaveze do Poruby na popáleninové centrum. To byla moje záchrana, příště bych už takovou chybu, abych nejel do nemocnice hned, neudělal. Vypadalo to, že mě neminou ani plastické operace. Ten, kdo mě zná, by mě tehdy nepoznal,“ popisuje horké okamžiky svého života Ján Čupa. Ján Čupa měl hluboké popáleniny druhého stupně na osmi procentech těla. V nemocnici strávil prý »jen« dvanáct dnů.

„Podobně popálení byli v nemocnici minimálně pět týdnů. Dávali mi na tělo různé masti. Na hlavě jsem měl skvrny, slezla mi kůže prakticky z celého obličeje, takže hrozilo tak padesát na padesát, že půjdu na operaci. Následně se naštěstí začaly popáleniny hojit.“ Nezvykle rychlý průběh jeho léčení obdivovali doktoři i zdravotní sestřičky. Dokonce se na něj chodil dívat lékařský personál také z jiných oddělení.

Celý článek naleznete v tištěné podobě Nedělního Aha! (23. 5. 2021)



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.