Kristýna (28) z Prahy: Má zuby bez kořenů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Kristýna (28) z Prahy: Má zuby bez kořenů

Vzácnou vadu dívce zjistili na prvním rentgenu.
Vzácnou vadu dívce zjistili na prvním rentgenu.  (Foto Aha! – Dan Černovský, archiv Kristýny Junkové)

Zakousnout se do jablka nebo si dát k obědu svíčkovou je pro Kristýnu Junkovou (28) z Prahy nesplněným snem. Nemůže kousat nic tvrdého. Zuby jí narostly bez kořenů.

Že její zuby nemají kořeny, zjistili Kristýně lékaři při prvním rentgenu. „Bylo mi asi osm, devět let. Jako malá jsem měla krásně souměrné mlíčňáky, takže to pro rodiče bylo překvapení,“ říká mladá žena, která se živí jako fotografka. „Podle doktorů jde o neznámou genetickou anomálii. Mohla by snad mít souvislost se zvýšenou srážlivostí krve, kterou v rodině dědíme,“ vypráví.

Nutná rovnátka

Kristýně se navíc v dětství zastavil vývoj čelisti a zubaři jí museli několik zubů vytrhnout. Pak dostala pevná rovnátka. „Na zubech je mám dodneška, už je to osmnáct let,“ zoufá si. Dát si, na co má chuť, jednoduše nemůže. „Z masa rozkoušu maximálně krůtí a kuřecí. Hovězí a vepřové pozřu jen mleté. Kdybych kousla do něčeho tvrdého, mohla bych si zuby snadno vylomit. Kdyby mi je nedržela pohromadě rovnátka, už by mi postupně vypadaly,“ popisuje soužení.

Pomohli dárci

A nejde jen o problém s jídlem. „Špatně mi na zuby dělá horké i studené, změny počasí. Sladkosti jsem skoro úplně vyřadila, a když sním něco kyselého, nepříjemně mi zuby trnou,“ vysvětluje a věří v lepší budoucnost. Operace, které by jí umožnily získat implantáty, vyjdou na více než milion korun a zdravotní pojišťovna na ně nepřispívá. Peníze se jí ale nyní podařilo získat od dárců na portálu Znesnaze21.cz. „Cena zahrnuje doplnění kosti, samotnou implantaci zubů plus náklady spojené s léčbou,“ vysvětluje Kristýna.

Bolest je i kousání

Pro Kristýnu Junkovou je bolestivé i samotné kousání. „Kvůli nesprávnému skusu si ničím i čelistní klouby, které se mi během jídla čas od času zaseknou. Je to trochu podobné, jako když si vyhodíte koleno a bolí to, jen s tím rozdílem, že čelistní klouby jsou párové, když se vám ten jeden skřípne, hůře se dostává na správné místo,“ popisuje.

Čekají ji tři operace

I po úspěšném získání potřebné částky bude cesta k novému chrupu pro Kristýnu Junkovou ještě dlouhá. „Čekají mne nejméně tři operace. Během první mi sejmou svorky a dlahy z horní čelisti, které tam mám po operaci čelistí, aby vzniklo místo pro zavedení implantátů, následovat bude až půl roku hojení. Pak proběhne operace doplnění kosti, která tam chybí. Uvidíme, jak to tělo příjme a jak se to bude hojit, a nakonec přijde třetí a poslední fáze operací, implantace samotných zubních implantátů,“ vysvětluje.

Víte že….

...stálý chrup dospělého člověka se skládá z celkem 32 zubů? 8 řezáků, 8 zubů třenových, 12 stoliček a 4 špičáků.

Další snímky najdete v tištěné verzi Aha!  19. 5. 2021

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.