Jímka kláštera v Plasích vydala poklady: Pod latrínami našli i psí obojek! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Jímka kláštera v Plasích vydala poklady: Pod latrínami našli i psí obojek!

Jímka barokního kláštera v Plasích vydala neobyčejné poklady.
Jímka barokního kláštera v Plasích vydala neobyčejné poklady. (Foto Aha! – Zbyněk Schnapka, NPÚ, Západočeské muzeum)

Barokní záchodová jímka kláštera v Plasích na Plzeňsku vydala tajemství. Archeologové v ní objevili mince, úlomky pečetí, části listin, ale třeba i dřevěnou deskovou hru nebo jedinečný psí obojek!

Vše začalo tím, že v chodbě prelatury bývalého cisterciáckého kláštera poklesla podlaha. Když dělníci rozebrali dlažbu, objevilo se ústí jímky. Archeologové museli nejdříve vykopat osm metrů zeminy. Teprve pak se dostali k fekálním sedimentům a mohli začít s jejich průzkumem. „Obsah se smíchá a připomíná pak řídké, jednolité bahýnko. To se po kbelících vytěží a přes síta se propláchne vodou. Materiál, který na nich zůstane, se usuší a převeze do laboratoře, kde probíhá separace,“ popsala archeoložka z Národního památkového ústavu v Plzni Marcela Waldmannová.

Hafan byl PLAS?

Jakýsi obojek je zcela výjimečným artefaktem, který tady objevili. „Byl zapnutý na kovovou přezku. Je zhotoven z hovězinové usně a ozdoben nápisem PLAS z mosazných pukliček. Jedná se o metodu tehdy hojně využívanou při výrobě opasků a řemení,“ řekla Waldmannová. Jestli je nápis jméno psa, se lze jen domnívat. V jímce se nicméně nacházely také ostatky nejméně tří psů. Na povrchu fekálií ležely pozůstatky dřevěné konstrukce latrín. Analýza prokázala, že pokácené stromy, ze kterých byly vyrobeny, jsou z let 1674 až 1815. „Našli jsme zde prkno s otvory, zřejmě sedátko z latríny, části loutky z topolu, metly z březových větví či deskovou hru z lipového dřeva, kterou si mniši krátili volný čas,“ řekla Waldmannová.

Celý článek najdete v Aha! 26.4.2021



Přečtěte si
-bello-
3. 5. 2021 • 13:47

Mrtvé psy mohli zakopat, tedy je možná odpověď, že je v latríně topili, zbožní mniši, fuj!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.