Ve Dvoře Králové mají mláďata sitatungy: Experti na běh v bahně | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Ve Dvoře Králové mají mláďata sitatungy: Experti na běh v bahně

Mláďata sitatung se rodí zrzavá.
Mláďata sitatung se rodí zrzavá. (Foto pro Aha! – Simona Jiřičková)

O pět nových mláďat se rozrostl chov zvláštně vypadající antilopy sitatungy v královédvorském safari parku. Ta je zajímavá tím, že má zadní nožky delší než přední. Příroda ji tak vybavila ke zdolávání bahna.

V přírodě žijí sitatungy v podmáčeném terénu v okolí vodních toků a jezer v Africe a k tomu mají už od narození uzpůsobené končetiny. „V bahnitém prostředí se pohybují tak, že delší zadní nohy roztáhnou, čímž rozloží váhu. Navíc dokážou od sebe roztáhnout velmi dlouhá kopýtka. Díky tomu se v něm neboří, jsou rychlé a mohou snadno uniknout predátorům,“ popsal mluvčí zahrady Michal Šťastný.

Narodilo se jich 150

Ve Dvoře Králové mají sitatungy jako náhražku přirozeného prostředí k dispozici mělký bazének s vodopádem a vysokou trávu. Safari park chová tyto bahnité antilopy od roku 1969, kdy je jeho tehdejší ředitel Josef Vágner přivezl z afrických výprav. „Od té doby se tu narodilo už téměř 150 mláďat,“ uzavřel Šťastný.



Přečtěte si
-bello-
17. 4. 2021 • 15:36

Jsou i v ZOO Praha a stojí zato se u nich tiše zastavit a sledovat.
Ticho v ZOO Praha ale moc není, protože všude nechávají rodiče řvát své děti, jakoby to byl zábavný park.A bohužel uřvana " Pevnost Bororo " je slyšet po celé ZOO taky.To se managementu vůůbec nepovedlo! Bohužel

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.