Praktici: Dejte nám vakcíny! Některá očkovací centra nedávají smysl | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Praktici: Dejte nám vakcíny! Některá očkovací centra nedávají smysl

Podle předsedy Petra Šonky zvládli praktici k 8. dubnu vyočkovat 218 tisíc dávek.
Podle předsedy Petra Šonky zvládli praktici k 8. dubnu vyočkovat 218 tisíc dávek. (Foto Aha! – J. Poláček, ČTK/O. Hájek)

Praktičtí lékaři začali své pacienty proti covidu-19 očkovat už 1. března. Ani v půlce dubna ale někteří nemají žádné vakcíny. Na »včeličku« od svého praktika tak stále čeká přes 300 tisíc lidí.

Největším problémem je podle Sdružení praktických lékařů nedostatek očkovacích látek, které míří do ordinací. Podle místopředsedy Mladých praktiků Vojtěcha Muchy totiž stát zvolil nejsložitější formu distribuce, kdy zkombinoval existující síť ordinací praktiků a provoz očkovacích center. K několika stovkám lékařů tak stále nedorazily vakcíny. „Pokud by byly kapacity praktických lékařů využity plně, tak by se mohlo jednat až o půl milionu (vyočkovaných) dávek vakcín týdně,“ uvedl Mucha s tím, že takovou kapacitu nemají očkovací centra ani zdaleka.

Navíc některá jsou podle předsedy Sdružení praktických lékařů Petra Šonky zbytečná. „Máme očkovací centra i v místech, kde to nedává smysl. Například ve městech o dvou až třech tisících lidí, která by zvládli pokrýt dva praktičtí lékaři,“ uvedl. Praktičtí lékaři momentálně očkují hlavně látkou od společnosti AstraZeneca. Nově si však mohou požádat i o vakcínu od firmy Johnson & Johnson. Praktici rovněž včera sdělili, že přeočkování se v budoucnu nejspíš stane běžnou součástí ochrany proti koronaviru.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.